Pintér: Felkészültünk a rekordmagasságra

Vágólapra másolva!
A belügyminiszter szerint megtették a megfelelő óvintézkedéseket, hogy az eddigi rekordméretű vízállás Magyarországon ne követeljen emberéletet. Tarlós István közölte, hogy Csillaghegy környékén evakuálás lehet, ha rekordszinten tetőzik a Duna.
Vágólapra másolva!

"Passaunál 501 éves rekordot döntött a Duna, ezért a lefolyásánál az eddigi legmagasabb vízmagasságot is átlépi ma Magyarországon" - mondta Pintér Sándor belügyminiszter a délutáni rendkívüli sajtótájékoztatóján. Pintér szerint a magyar hatóságok felkészültek az árhullám levonulására, felosztották a feladatokat, a vízügyi főigazgatóság reggel óta működteti az országos irányító törzset. Kiemelte, hogy az árvízkészültségre van annyi emberük, hogy emberi életben és vagyonban ne keletkezzen kár.

Pintér elmondta, hogy a hajózási tilalmat fognak bevezetni, és az érintett területeken a tömegközlekedést és a forgalmat is szüneteltetik a károk elkerülése érdekében. A belügyminiszter kérte, hogy mindenki megfelelően gondoskodjon vagyontárgyai előzetes védelméről, valamint reményét fejezte ki, hogy az árhullám levonulása után elégedetten tekinthetnek vissza erre az időszakra.

Kiemelten védik a Margit-szigetet

Ezután Tarlós István főpolgármester jelentette, hogy Budapesten másodfokú készültség van. Megjegyezte, hogy az árvízvédelem végre rávilágít arra, hogy Budapesten a Római-part az egyik kritikus terület, amelynek védelmét máig nem oldották meg. Tarlós közölte, hogy holnap reggeltől leállítják a tömegközlekedést a Nánási úton és a Király úton, és kérte a katasztrófavédelmet, hogy a forgalmat is állítsák le.

Tarlós elmondta, hogy holnap homokzsákokat szállítanak a Margit-szigetre, mert a közelmúlt jelentős beruházásai miatt nagy kár érheti a fővárost. Tarlós szerint nem kizárt, hogy Csillaghegy környezetében "kisebb evakuálásra kerülhet sor", állítása szerint megvan a címlista, hogy kiket érinthet. Szerinte erre akkor kerül sor, ha a vízállás Budapesten megdönti az eddigi rekordmagasságot.