Nagyon megbüntetik azt, aki árvíz idején lop

Vágólapra másolva!
A Btk. szigorítása szerint súlyos bűncselekménynek minősül, ha valaki rendkívüli helyzetben lop. Kocsis Máté szerint akár 10 évet is kaphat, akit árvíz idején kapnak el. 
Vágólapra másolva!

Alapesetben három év, különösen nagy értékre elkövetett lopásnál akár tíz év börtönbüntetésre is számíthatnak azok, akik árvíz idején lopnak - nyomatékosította Kocsis Máté, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke.

A kormánypárti politikus szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: a büntető törvénykönyv májusban életbe lépett szigorításának köszönhetően súlyos bűncselekménynek minősül, ha valaki közveszély esetén, rendkívüli helyzetben lop.

Kocsis Máté kiemelte: nincs pardon tehát annak, aki a mostani árvíz idején ügyeskedni próbál. "Aki ilyet követ el, az biztos lehet benne, hogy börtönben fog ülni" - szögezte le.

Korábban a Budapest Főváros Védelmi Bizottság Operatív Törzse lakossági felhívást tett közzé az esetleges bűncselekmények elkerülése érdekében, miután a tudomásukra jutott, hogy ismeretlenek a katasztrófavédelemre hivatkozva telefonon érdeklődnek a lakosságnál vagyontárgyaik biztonságával kapcsolatban.

A bizottság felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a katasztrófavédelem munkatársai jelenleg semmilyen adatfelmérést nem végeznek a lakosság körében, telefonon tájékoztatást nem kérnek. Amennyiben mégis tájékoztatásra lenne szükségük, azt csakis személyesen, egyenruhában, jelvényt viselve végzik - hangsúlyozták.