A bankkártyaszámunkat követeli Putyin

Vágólapra másolva!
Új módot talált Vlagyimir Putyin orosz elnök arra, hogy elkérje öntől a telefonszámát. És ha már megkapja, akkor hozzá a nevét, az igazolványainak a számát, és akár még a bankkártyaszámát is. A módszert Barack Obama már régóta használja, de az orosz ötletért Európa már nem annyira lelkesedik. Önnek nem sok beleszólása lesz, ha szeretne Oroszországba látogatni.
Vágólapra másolva!

Kínos patthelyzet alakult ki az Európai Unió és Oroszország között, miután Moszkva úgy döntött, megpróbálja rátenni a kezét az EU légi utasainak személyes adataira. Aki Európából valaha is Oroszországba utazna, annak idén nyártól le kell mondania arról, hogy érzékeny adatait megtartsa magának: egy júliusban hatályba lépő orosz törvény alapján ugyanis a légitársaságok kötelesek lennének minden információt kiadni utasaikról az orosz hatóságoknak.

Az új törvény biztonsági okokra hivatkozva követeli majd az úgynevezett utasnévjegyzék (passenger name record, PNR) átadását, amely a repülőjegy foglalása során megadott információkat tartalmazza. Ez a légitársaságok által kezelt adattömeg meglehetősen nagy merítés: a jegyzékben ugyanis nem csak a repülőgépen utazók nevei, de igazolványaik száma, telefonszámuk, sőt, a foglaláshoz használt bankkártyák száma is benne van.

Hasonló adatokat az Egyesült Államok és Ausztrália hatóságainak évek óta szolgáltat az Európai Unió, de ezek esetében az utasok adatainak kezeléséről kétoldalú egyezményt kötöttek a partnerországokkal. Az egyezményekre azért van szükség, mert a kiadott információk védendő személyes adatnak számítanak, amelyek kezeléséről külön szabályokban kell rendelkezni: ilyen egyezményben állapítják meg például, hogy az ön telefon- vagy bankkártyaszámát melyik amerikai hatóság és milyen sokáig őrizhet meg. Az EU jogszabályai nem is teszik lehetővé, hogy kétoldalú egyezmény hiányában ilyen adatokat Európán kívüli országnak bárki átadjon. Oroszország azonban nem fáradt azzal, hogy az általa megkövetelt adatokról bármiféle egyezséget kössön.

Repülőgép Moszkvában: aki ide akar jönni, annak le kell majd mondania az adatairól Forrás: AFP/Marina Lisceva

Az uniós légitársaságok épp ezért bajban lesznek júliustól, mivel Oroszországban egyezkedés helyett egyszerűen hoztak egy törvényt, amely előírja, hogy a légitársaságok kötelesek adatot szolgáltatni. Azok viszont az EU általános adatvédelmi szabályai miatt július 1-től egyszerre lesznek kötelesek védeni utasaik adatait, és megosztani azokat az oroszokkal. Egyelőre még senki sem tudja, hogy ezt a faramuci helyzetet hogyan oldják majd fel.

Az EU tisztviselői mindenesetre elkezdtek lobbizni Oroszországban, hogy az adatokat követelő törvény életbe lépését halasszák el, mert ennyi idő alatt lehetetlen lesz feloldani az ellentmondást. Oroszország állandó EU-képviselője, Vlagyimir Csizov ugyanakkor közölte, hogy túl érzelmesnek tartja az EU reakcióját, és azt javasolta az unió tisztviselőinek, hogy ha gondjuk van az időzítéssel, „olvassák el az újságokat időben”, az orosz törvényt ugyanis már hónapok óta elfogadták.