Békében is születnek hősök - propagandafilm az 1954-ben pusztító árvízről

árvíz, áradás, Újszász, 1940. márciusi árvíz, propaganda
Vágólapra másolva!
Pusztító árvíz söpört végig 1954-ben a Dunán, amely elárasztotta az egész Szigetközt és Győrt is. Különleges propagandafilmet talált erről az OSA kutatója a Honvédelmi Minisztérium levéltárában. Így mentették a dolgozó parasztságot, a termést és a jószágot a Néphadsereg katonái, szovjet és csehszlovák testvéreinkkel karöltve.
Vágólapra másolva!

120 éve nem látott, borzalmas árvíz pusztított a Dunán 1954-ben: átszakadt a gát, és víz alá került Almásfüzitő, az egész Szigetköz és Győr is. Erről került elő egy eddig levéltárban rejtőző propagandafilm, amelyet a Néphadsereg Filmintézete készített. A huszonhárom perces filmet a Nyílt Társadalom Alaptvány (OSA) Archívuma tette közzé, a felvétel a HM HIM Hadtörténelmi Levéltárból származik.

A képre kattintva megnézheti a filmet, amely az OSA oldalán érhető el. Forrás: OSA Archívum

"Pártunk és a kormány felhívására megmozdult az ország. Néphadseregünk katonái, dolgozó népünk bátor fiai az ország minden részéből harcba indultak a pusztító árvíz veszedelem ellen" - hangzik el a filmben, amely rögzítette a gátszakadást, a pusztítást, a lakosság és a jószágok kimenekítését, a katonaság védekezését.

A képre kattintva megnézheti a filmet, amely az OSA oldalán érhető el. Forrás: OSA Archívum

A felvételeken látszik, ahogy lovakat, bárányokat, marhákat mentenek a katonák, vagy éppen falusi öregasszonyokat cipelnek a vállukon száraz helyre. Más képeken csónakba mászva, batyukkal menekülnek a falusiak. A védekezésben részt vevők pedig talicskáznak, homokzsákot pakolnak, ásnak, döldet döngölnek, szivattyúznak. Sőt, az utolsó pillanatban még a termést is learatják, nehogy elöntse az új termést a víz.

A képre kattintva megnézheti a filmet, amely az OSA oldalán érhető el. Forrás: OSA Archívum

Nem csak a "dolgozó parasztság" tagjai és a Néphadsereg katonái, hanem még a szovjet hadsereg műszaki egységek is segítettek "a szovjet-magyar testvéri barátság" jegyében. A csehszlovák nép is küldött segítséget. "Békében is születnek hősök, akiknek lelkesedése és hazaszeretete ezreket ragad magával újab hőstettek felé" - ujjongott a narrátor a propagandafilm egy pontján.