Nincs homokzsák, csak gombnyomogatás

Vágólapra másolva!
Az árvízi helyzet ellenére is folytatja munkáját a parlament hétfőn, és a képviselők alig pihenhetnek majd két gombnyomás között. Huszonhárom javaslat zárószavazása van napirenden, lesz például új kampányfinanszírozási és földtörvény, illetve a Margitsziget is a fővároshoz kerül. Emellett a Közgép által feljelentett LMP-seket és PM-seket megmentik a bírósági eljárástól, az ellenzék pedig visszaélésekről és hazugságokról beszél. A hét parlamenti legjei.
Vágólapra másolva!

A leggyakrabban elhangzó szó

Nem kell üveggömb, hogy megjósoljuk, hogy a parlament hétfői ülésén sok szó esik majd a jelenlegi árvízi helyzetről. Még azt sem tartjuk kizártnak, hogy Pintér Sándor belügyminiszter napirend előtt tájékoztatást ad a jelenlegi védekezési munkákról, és a még ránk váró feladatokról. Mivel ebben az ügyben az ellenzék tűzszünetet hirdetett, nagy vita nem várható. Az árvíz szó mellett sokszor halljuk majd a "zárószavazás következik" kifejezést is, ugyanis a nyári szünet előtt már múlt héten megindult a hajrá: hétfőn 11, kedden 12 javaslatról tartanak zárószavazást. A képviselők elfogadják például a képviselők a Margitsziget Fővárosi Önkormányzathoz csatolását, a kampányfinanszírozás és a választási eljárás új szabályairól szóló javaslatokat, az új földforgalmi törvényt is, illetve újra szavaznak az Áder János államfő által megvétózott törvényekről.

A legújabb napirend

A Jobbik a múlt héten azt javasolta, hogy az árvíz miatt tartson szünetet a parlament, a Fidesz viszont a házbizottsági ülésen ragaszkodott a gombnyomogatáshoz. A napirend azonban így is szokatlan, hétfő és kedd után ugyanis pénteken is lesz egy ülésnap. Ezután pedig két hét múlva jön a ráadás: hétfőn és pénteken még elfogadják a képviselők azokat a javaslatokat, amelynek elfogadása nem várhat szeptemberig.

A legmeglepőbb mentések

Tizenegy képviselő mentelemi ügyéről is döntenie kell a parlamentnek. Ezek közül a legmeglepőbb az egykori LMP-sek ügye. Emlékezetes, hogy a most már külön pártokban ülő politikusok tavaly nyáron a Közgép bejáratához láncolták magukat, ami miatt a cég több feljelentést tett a politikusok ellen. A rágalmazási feljelentésekből biztosan nem lesz bírósági ügy, a mentelmi bizottság ugyanis azt javasolja, hogy ne függesszék fel a képviselők mentelmi jogát, pedig éppen ennek ellenkezőjét kérte Dorosz Dávidtól Karácsony Gergelyen át Szél Bernadettig mindenki. Az LMP-s és PM-es politikusok ügye mellett két fideszes és egy jobbikos mentelmi ügyéről is döntenek a képviselők, és várhatóan itt sem indulnak eljárások. Érdekesség, hogy a jobbikos Rubi Gergelyt az a Tasó László fideszes képviselő jelentette fel rágalmazásért, akinek egy rágalmazásos mentelmi ügye szintén napirendre kerül most.

A legkedveltebb téma

A nyár eleji szavazási dömpingben azért minden frakció megpróbálja a kedvenc témáját is előhozni a vitákban. Az MSZP ismét felteszi a trafikmutyi-lemezt, Burány Sándor azt kérdezi, "mi jöhet a földmutyi és a trafikmutyi után?". A Jobbik ismét hazudozással vádolja a kormányt, bár azt még nem tudjuk, hogy Bertha Szilvia milyen ügyet hoz elő az emberi erőforrások miniszterének címzett interpellációjában ("Kit vernek át a hazug propagandával?"). A Fidesz ismét emlékeztet majd az ügynökök nyugdíjának megnyirbálására, és ezt a feladatot nem akárkire bízza a frakció: a ritkán felszólaló Wittner Mária interpellál hétfőn ("Erkölcsi igazságtétel").

A legnagyobb visszaélések

Az ellenzék a szokásos témák mellett több visszaélésről is le akarja rántani leplet hétfőn. A legérdekesebbnek a cím alapján a szocialista Harangozó Tamás felszólalása ígérkezik ("Fideszes érintettség miatt akadozik a nyomozás a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál?"), reméljük, konkrétumokat is hallunk majd. A jobbikos Zagyva Gyula pedig a román rendőrök állítólagos visszaéléseivel kapcsolatban vonja felelősségre a magyar kormányt ("Miért nem tesz semmit a magyar diplomácia a román hatóságok törvénytelenségeivel szemben?".

A legfájóbb hiány

Néhány képviselő hétfőn elsírja bánatát is, amely miatt nyilván már hetek óta nem alszik. A fideszes Kovács Pétert ez nem hagyja nyugodni: "Mikor épülhet fel az M0-s autópálya Magtár utca melletti szakaszánál a zajvédő fal egy hiányzó, kb. 150 méteres szakasza?". A XVI. kerületi polgármestert nyilván egyre jobban aggasztja, hogy közeledik a kampány. És egy másik aggodalom: a jobbikos Szávay István amiatt aggódik, hogy a kormány nem tesz semmit, hogy megvédje a honfoglalási emlékművet ("Mit kíván tenni a Kormány a vereckei honfoglalási emlékmű megóvása érdekében?").