Orbán: Mindenki tartózkodjon a rémhírterjesztéstől

Vágólapra másolva!
Esztergom biztonságban van, Budapest védelme pedig most leginkább a Fővárosi Csatornázási Műveken múlik, a kormány a veszélyhelyzet meghosszabbítását is tervezi. Erről beszélt Orbán Viktor vasárnap reggel Esztergomban megtartott sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Meghosszabbítja a parlament a dunai árvíz miatt kihirdetett veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggeli esztergomi sajtótájékoztatóján. Az árhullám Budapesthez közeledik.

Döntő két nap következik, mert olyan helyen lesz árvízi veszély, ahol a legtöbb ember él, és a legtöbb érték van veszélyben, "tehát most kell még minden erőnket összeszedni" - mondta a kormányfő, hangsúlyozva, hogy haláleset továbbra sem történt, senki sem sérült meg, eltűnt emberről nem érkezett bejelentés.

A hét elején kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról szólva Orbán közölte, hogy a budapesti árvíz levonulásához hét-nyolc napra lesz szükség, ami azt jelenti, hogy június 17-18-án apadhat 650 centiméter alá a Duna vízszintje, és hagyhatja el a víz a rakpartokat.

Orbán Viktor ezért egyeztetett Rogán Antallal, a Fidesz frakcióvezetőjével, hogy a veszélyhelyzet-meghosszabbításhoz szükséges parlamenti döntést készítsék elő, és azt hétfőn hagyja jóvá az Országgyűlés. A keddi kormányülésen pedig döntenek arról, hogy a Budapest alatti folyószakaszokra kell-e veszélyhelyzetet kihirdetni - tette hozzá.

Budapesttel kapcsolatban azt is elmondta a kormányfő, hogy most leginkább a Fővárosi Csatornázási Műveken múlik, meg tudják-e védeni a várost, mert nem egyszerűen a vízoszlop magassága jelenti a problémát, hanem a bonyolult közműrendszer is, "amelyen keresztül mindenfajta gondok és bajok történhetnek".

Az árhullám tetőzési szintje maximum 895 centiméter lesz Budapesten. A Római-parton a védmű elkészült, a Margitsziget 915 centiméteres vízszintig védett, a szökőkútépítés berendezéseit pedig leszerelték. A miniszterelnök szólt arról is, hogy Esztergomban órák óta egy szinten áll a víz, a városban mindenhol megfelelő munkát végeztek, így a város "sérülés nélkül fogja megúszni ezt a példátlanul magas vizet, tehát Esztergom biztonságban van".

Hozzáfűzte, Esztergom fölött Komárom szőnyi városrészénél van még egy nehéz Duna-szakasz, de "a jelentésekből az olvasható ki, hogy Szőnyt tartani tudjuk", a kórházat sem kell kitelepíteni. A kritikus pontok közé tartozik a pilismaróti üdülőövezet is, ahol nagy erőkkel védekeznek, de reményeik szerint ezt a területet is meg tudják védeni. Dunabogdányban nyírségiek és székelyföldiek segítik a munkálatokat. Nehéz küzdelmet kell folytatni a következő egy-két napban, de Nagymaros is megvédhető - jelentette ki a kormányfő a leginkább veszélyeztetett pontokról beszámolva.

Győr-Moson-Sopron megyéből csütörtökön, Komáromból pedig pénteken lehet átvezényelni máshová az árvízvédelmi erőket - tette hozzá Orbán Viktor. A kormányfő ismét arra kért mindenkit, tartózkodjon a rémhírterjesztéstől. A tájékoztatón Hende Csaba honvédelmi miniszter elmondta, a honvédség tovább növelte az árvízi védekezésbe bevont erőit, jelenleg 7011 emberrel vesz részt a munkálatokban. Megjegyezte, eddig 857 technikai eszközt vetettek be, két búvárcsoport gátmegerősítést végzett Győrújfalu térségében, a Dunakanyarban pedig - a riasztástól számított egyórás készenlétben - további 700 katona van tartalékban.

Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője arról számolt be, hogy 1778 vízügyi dolgozó van a gátakon, a Tiszántúlról és a szolnoki vízügyi igazgatóságról is vezényeltek át szakembereket.