Fentről, lentről zubog a Duna

árvíz, áradás, margitsziget, lentről-fentről támad a duna
Vágólapra másolva!
Keddig még biztosan árvízi készültség lesz, a Duna vasárnap este tetőzik Budapesten, több nagyobb városnál már apad. Nem tudni, kapnak-e anyagi kártérítést a károsultak, eddig senki sem sérült meg. Ez történt vasárnap a Dunán.
Vágólapra másolva!

A Duna több helyen is rekordmagasságon tetőzött vasárnap, Komáromnál, Esztergomnál és Győrújfalunál már apad, de Budapesten csak a hét utolsó napjának estéjén fog tetőzni, várhatóan 890 centiméter körül. Jó pár települést, termőföldet és Budapest egyes részeit elöntötte a víz, eddig 34 településről 1348 embert kellett otthonából kitelepíteni, de a fővárosban még több sűrűn lakott veszélyeztetett terület is van.

Az árvíz miatt 76 útszakaszon, ezen belül 10 főúton van érvényben forgalomkorlátozás, összesen több mint 174 kilométeren, és még többre lehet számítani. A mentési munkálatokban 15 ezren vesznek részt, és eddig már több mint 3 millió homokzsákot használtak fel. Arról még nincs hivatalos adat, hogy eddig mennyibe került az árvízi védekezés, vagy hogy mekkora anyagai károkról tudnak eddig.

Védekezés a Margitszigeten (Kattintson a galériáért) Fotó: Magócsi Márton - Origo

A kitelepítettek közül sokan bűncselekményektől tartanak, üresen álló házak kifosztásáról eddig nem tudni, az egyetlen ismert bűncselekmény, hogy két nő homokzsákokat lopott, vallomásuk szerint dió és takarmány tárolására. Őket ma a Tatabányai Járásbíróság négy hónap börtönbüntetésre ítélte.

Nem tudni, lesz-e anyagi kártérítés

Keddig még biztosan árvízi készültség lesz, a miniszterelnök akkor dönthet meghosszabbításáról. Orbán Viktor heves országjárása közepedte vasárnap azt emelte ki, hogy Magyarországon nem történt haláleset, személyi sérülés és eltűnt személyről sem tudnak. Arra az újságírói kérdésre viszont kitérő választ adott, hogy az árvízkárosultak kapnak-e anyagi kártérítést: "egyelőre minden gondunk a védekezés legyen" - mondta.

Orbán szerint Budapesten leginkább a Fővárosi Csatornázási Műveken múlik, meg tudják-e védeni a várost, mert nem egyszerűen a vízoszlop magassága jelenti a problémát, hanem a bonyolult közműrendszer is, "amelyen keresztül mindenfajta gondok és bajok történhetnek".

Nézelődés a rakparton (Kattintson a galériáért) Fotó: Szabó Balázs - Origo

A fővárosban jelenleg stagnál a Duna vízszintje 890 centiméter közelében, így nem várható jelentős vízszintemelkedés a tetőzésig, a gátaknak szerda estig kell kibírniuk a terhelést - mondta délután Tarlós István főpolgármester, aki szerint közel járunk a tetőzéshez, 890 centiméter fölött nem lesz nem sokkal a csúcs. Budapesten még legalább egy hétig le lesz zárva a rakpart és a készültséget is tartják.

A főpolgármester összegzése szerint leginkább a Dagály strandnál van szükség önkéntes munkaerőre, de Közép-Budán, a Római-parton és a Batthyány téren is hasznukat vehetik a segítőknek. A római-parti védekezéssel kapcsolatban Tarlós István elmondta, hogy a hullámteret, ahol 115 ember tartózkodik, elöntötte a Duna, de baleset nem történt.

Nem sokáig tart a jó idő

Budapesten nagyon kellemes idő volt ma, az árvíz tömegével vonzotta a bámészkodókat és katasztrófatursitákat a partra, ugyanakkor véget nem érő piknikhangulat volt a rakparton, tele kacsázó gyerekekkel és mosolygós felnőttekkel. Többen beleugrottak a Dunába, Tarlós István azonban mindenkit el akart beszélni erről, mert ahogy fogalmazott, "egy fürdés halállal jár", egyébként több helyen elég szennyezett a víz, valóban nem ajánlatos fürdeni, mert kellemetlen bőrbetegségeket lehet elkapni.

Vízállás az Árpád hídnál (Kattintson a galériáért) Fotó: Magócsi Márton - Origo


Az időjárás előrejelzések alapján nem örülhetünk sokáig ennek a jó időnek; hétfőn kedden még esőre kell számítani, szerdán már kevésbé, de még szórványosan előfordulhat csapadék, csütörtökön 27-29 fokos nyárias hőség mellett nem lesz eső, szombaton viszont ismét előfordulhatnak záporok.

Hétfőtől leáll az Esztergomi autógyár, mert az árvíz miatt nem tudják megoldani a zavartalan közlekedést a környékén, a Parlamentet viszont nem gátolja abban az árvíz, hogy a képviselők aktívan nyomogathassák a gombokat, hétfőn 23 törvényt szavazhatnak meg.