Szemtanúval cáfolja a tojásdobálást az Emmi

Vágólapra másolva!
Egy svájcban élő magyar professzor levelével cáfolja az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy tojással dobálták volna meg zürichi előadásán Balog Zoltán minisztert.
Vágólapra másolva!

Oplatka András, az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem professzorának levelével cáfolja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a The Local című svájci napilap korábbi, a 444.hu által is hivatkozott állítását, miszerint tüntetők szakították meg Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert pénteki, a Zürich-i egyetemen tartott előadását, illetve tojással dobálták meg a minisztert.

"Ez így nem igaz" - írja levelében a professzor, aki jelen volt az eseményen.

Ami igaz - folytatja levelét Oplatka - hogy az egyetem elõtt 20-30 diák, aki az erõsen baloldali, úgynevezett „kritikus politika/ Zürichi Egyetem“ csoportuláshoz tartozik, a minisztert megkísérelte megdobálni, mire a rendõrség közbeavatkozott. Nem igaz viszont, hogy az elõadást bárki megzavarta volna. Az egyórás elõadás s azt ezt követõ vita mintegy kétszáz fõnyi hallgatóság elõtt a legnagyobb rendben, minden incidens nélkül zajlott le. Az MTI tudósítójának megállapítása, hogy a közönség az elõadást erõs tapssal jutalmazta, megfelel a valóságnak. A vitában egyetlen kritikus kérdés hangzott el egy diák részérõl, aki „fasizmust“ emlegetett. Balog erre minden indulat nélkül azt a választ adta, hogy mindenrõl lehet tárgyszerûen vitakozni, de vigyázni kell az efféle, a második viláháború eseményei óta súlyosan elmarasztaló jelzõkkel: nem szabad õket állandóan használni s tartalmukat ezzel leértékelni, és meg kell gondolni, hogy aki õket használja, az elvágja minden további tárgyilagos vita lehetõségét.

Klinghammer István azt kérdezte, vállalom-e ezeket az állításokat nevemmel. Igen, vállalom, jelen voltam, és rajtam kívûl Zürichben az elõadás egész hallgatósága – mint említettem: 150-200 ember – tanusíthatja ugyanezt." - zárta levelét a professzor, amelyet az Emmi sajtóosztálya továbbított - mintegy cáfolatként - a szerkesztőségeknek.