FAZ: Orbán gátőrként sikeres

Vágólapra másolva!
A Frankfurter Allgemeine Zeitung német konzervatív lap szerint a magyar kormányfő gátőrként sikeres, és legfőbb válságmenedzserként mutatja magát. A jobboldali Romania Libera pedig a magyar és a román alkotmánymódosítást hasonlította össze, és arra jutott, hogy az utóbbi még rosszabb végkifejlethez vezet, mint a magyar.
Vágólapra másolva!

A FAZ Budapest átvészeli a rekordnagyságú árvizet című cikkben a szerző, Stephan Löwenstein kiemelte: "Orbán Viktor miniszterelnök gátőrként sikeres". Kifejtette: a kormányfő magához vonta az árvízi védekezés irányítását, szinte naponta tart sajtótájékoztatót, és "legfőbb válságmenedzserként mutatja be magát" a nyilvánosság előtt. Hozzátette: Orbán az ellenzékkel összhangban a lakosságot is "közös erőfeszítésre" szólította fel. Megjegyezte: a védekezés eddig jól sikerült, amit még a kormánnyal szemben kritikus médiumok is elismernek.

A jobboldali Romania Libera (RL), a legnagyobb példányszámú román politikai napilap a magyar alaptörvény módosításához hasonlítva bírálta a román parlamenti kétharmad alkotmánymódosítását keddi számában. Az cikk szerzője rámutatott: a "Románia rosszabbul áll, mint Magyarország?" címet a The Economist egy tavalyi blogbejegyzéséből kölcsönözte, amelyben - a román belpolitikai válság kapcsán - egy európai uniós tisztségviselő úgy fogalmazott: "Orbán módosítja az alkotmányt, a románok egyszerűen semmibe veszik".

A RL írása a román alkotmánymódosítás szövegtervezetébe eddig bekerült rendelkezéseket bírálta arra hivatkozva, hogy májusban hasonló rendelkezések miatt marasztalta el Magyarországot a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet. A cikk szerint a HRW egyebek közt az alkotmánybíróság létszámának növelése miatt bírálta a magyar miniszterelnököt, most ugyanehhez a módszerhez folyamodik a román parlamenti kétharmad - mutatott rá a szerző.

A HRW egy másik kifogása az Országos Bírósági Hivatal elnökének megválasztási módját és ügyáthelyezési jogát kérdőjelezte meg - emlékeztetett a lap, hozzátéve, hogy a román politikai hatalom "szintén" arra készül, hogy beavatkozzon az igazságszolgáltatásba. A RL felidézte: Traian Basescu államfő a túl sok részletkérdésre kiterjedő szabályozásért bírálta a román alkotmánymódosító bizottságot, amellyel szerinte ellehetetlenítik az állam működését. A szerző szerint a HRW ugyanezt kifogásolta a magyar alaptörvény módosítása kapcsán. A Romania Libera címoldalas írása szerint a román alkotmánymódosítás "erőltetett menete" a magyar alaptörvényhez hasonló, "vagy még rosszabb" végkifejlethez vezet.