Elvettek Magyarországtól egy EP-képviselői helyet

Vágólapra másolva!
Tizenkét tagállam, köztük Magyarország is kénytelen volt lemondani egy-egy képviselői helyről az Európai Parlamentben, hogy az idén belépő Horvátország új képviselőivel ne duzzadjon túl nagyra az intézmény.
Vágólapra másolva!

A 2014-es európai parlamenti (EP-) választások után eggyel kevesebb EP-képviselője lesz Magyarországnak, mint eddig - döntött az Európai Parlament. A következő parlament létszámáról szóló döntés során a tagállamok kötötték ezt a kompromisszumot, amely szerint Magyarország mellett 11 másik tagállam is lemond 1-1 képviselői helyről, hogy az újonnan belépő Horvátországnak is elég hely jusson.

A képviselők számát azért nem lehetett a horvát csatlakozással tovább duzzasztani, mert a Lisszaboni Szerződés 751 főben maximalizálja az EP-képviselők számát. A döntés, amelynek értelmében Magyarország mellett Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Csehország, Görögország, Írország, Lettország, Litvánia, Portugália és Románia is veszít egy-egy képviselőt, a magyarok számára kedvező - közölte Schöpflin György fideszes EP-képviselő, aki szerint olyan javaslatok is voltak, amelyben Magyarországnak 4-5 helyről kellett volna lemondania.

Magyarország képviselőinek száma 2014-től 22-ről 21-re csökken, míg az idén belépő Horvátországnak 2013-ban 12, 2014-től 11 képviselője lesz. A megállapodást az EP szavazása után még a június végén tartandó EU-csúcson hivatalosan is meg kell erősíteni.