Vágólapra másolva!
Több milliós prémiummal jutalmazta a Fővárosi Közgyűlés szerdán a városi cégek vezetőit. A BKK vezérigazgatója, Vitézy Dávidnak például 6 millió forintot, a vagyonkezelő vezetőjének pedig 5 milliót csapnak hozzá a tavalyi fizetéséhez, mert jól dolgoztak. A jelek szerint azért megszakadniuk nem kellett. Megnéztük, mit kellett tenniük a cégvezetőknek ahhoz, hogy megkapják a sokmilliós prémiumokat.
Vágólapra másolva!

Milliós prémiumokról döntött szerdán Fővárosi Közgyűlés, a hat fővárosi társaság vezetői majdnem maradéktalanul megkapták azt az éves prémiumot, ami a szerződésük szerint jó munkavégzés esetén jár nekik. Végignéztük a főváros honlapjára feltöltött részletes indokolásokat, hogy megtudjuk, mennyire kellett jól dolgozniuk a cégvezetőknek a sokmilliós jutalmakhoz.

Ami nem sikerült, azzal is elégedettek voltak

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetője a szerződése szerint az éves keresete 40 százalékát kaphatja meg éves prémiumnak, ha minden kitűzött célt teljesít. Ennek az összegnek a 80 százalékát, összesen 6,144 millió forintot kapott meg (azaz az éves fizetése 19,2 millió forint).

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója megtekinti a Széll Kálmán tér építész tervpályázatának győztes munkáit Forrás: MTI/Marjai János

A részletes indoklás szerint Vitézynek a prémiumhoz csupa olyan feladatot kellett teljesítenie, amelyek együtt járnak a BKK vezetésével. Kapott prémiumot azért, mert a jegyekből a tervezettnél többet, 34,1 milliárd forint helyett 34,9 milliárdot szedtek be. Azért is, mert megfelelő arányú volt a kötöttpályás közlekedés (azaz a villamos, a HÉV- és a metróforgalom) a teljes forgalmon belül, vagy mert elkezdték a Széll Kálmán tér átalakítását. Prémium járt azért is, hogy a terveknek megfelelően elindították a dunai hajójáratokat, és azért is, hogy integrálták a BKV-t és a BKK-t.

A kitűzött prémium tíz százalékát ígérték neki arra az esetre, ha a BKK közlekedésszervezési forrásigénye - tehát a tömegközlekedés fenntartására fordított összeg - legalább fél százalékkal kevesebb lesz, mint amit az üzleti tervben meghatároztak. Ez ugyan nem sikerült, de az indoklás szerint a megtakarításoknak és a jegyárak növelésének köszönhetően volt több mint 3 milliárd forint túlkompenzáció, ezért erre is kapott prémiumot Vitézy.

A kitűzött prémium tíz százaléka járt volna arra is, ha tavaly elkészülnek az 1-es és a 3-as villamosvonalak fejlészésének tervei, kiírják a közbeszerzési eljárást, és felgyorsítják a projektet. A hosszú évek óta húzódó projektet tavaly sem sikerült elindítani, a közbeszerzési kiírás csak idén márciusban jelent meg (az indoklás szerint azért, mert az EU változtotta a feltételeket), de azért Vitézy megkapta érte a kitűzött prémium felét.

Prémium járt volna azért is, ha a BKK teljesíti az éves üzleti tervben meghatározott eredményt. Ez valamivel több mint 108 millió forint volt, ehhez képest csak közel 77 millió lett a társaság eredménye, ezért Vitézy nem kapta meg ezt a tíz százalékot. Az indoklás szerint egyébként azért nem jött össze, mert a Parking Kft. eszközeit és saját tőkéjét nem a terv szerint kezelték, mert a BKK a Fővárosi Önkormányzattól nem kapott engedélyt.

Rendben lefutottak az Alstomok, dőlt a pénz a jegyekből is Fotó: Hajdú D. András - Origo

Elbukta a Bubi névre keresztelt kerékpárkölcsönző rendszer közbeszerzésének elindításra kiírt prémiumot is, bár az indoklás szerint nem ő felelt a késlekedésért.

Elég volt hozni a számokat

A BKV vezérigazgatója, Bolla Tibor is az éves bérének (17,4 millió forint) 40 százalékát kaphatta volna meg prémiumnak, de ennek csak a 80 százalékát (5,58 millió forint) szavazták meg neki. Az értékelés szerint azért vontak le tőle, mert a BKV és a BKK közöttti szerződés szerint elérhető bónuszt nem sikerült teljesíteni, sőt, még fizetni is kellene a BKK-nak. Járt viszont a prémium azért, mert a szerződésben szereplő határidőket általában betartották, mert teljesítették az üzleti tervben elfogadott eredményt, és azért is, mert az új Alstom-kocsik időben lefutották az előírt tesztutat. Kapott jutalmat azért is, mert jól ment a BKV és a BKK szétválása, valamint azért is, mert 5 milliárd forintot takarítottak meg a személyi kiadásokon.

Kereskedők a megvásárolt zöldséget viszik az autójukhoz a Budapesti Nagybani Piacon Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A főváros többi cégének vezetőjétől még ennyit sem vártak el a prémium teljesítéséhez. A budapesti Nagybani Piac vezérigazgatójának, Házi Zoltánnak 4 millió 992 ezer forintot fizethetnek ki, ez az összeg éves alapbérének 40 százaléka. Ehhez mindössze annyi kellett, hogy a cég teljesítse az éves üzleti tervben kitűzött adózás előtti eredményt.

A Budapest Főváros Városépítő Tervező (BFVT) Kft. ügyvezetője, Albrecht Ute éves alapbére 20 százalékának 80 százalékára jogosult, ami 1 millió 488 ezer forint, ezt az indoklás szerint azért kapta, mert a cég elérte az üzleti tervben kitűzött mérleg szerinti eredményt. Azért nem a teljes prémiumot kapta meg, mert ha azt kifizetik, akkor nem teljesült volna az a cél, amiért a jutalom jár neki.

A szennyvíztisztót rendező Enviroduna Kft. ügyvezetője, Wertán Zsolt Zoltán számára az éves alapbére 30 százalékát (4 millió 140 ezer forintot) fizették ki. A prémium kifizetésének két feltétele volt: hogy teljesítsék a cég tervében szerepő adózás előtti eredményt, illetve hogy legalább 10 százalékkal csökkentsék a cég a kiadásait. Az előbbi sikerült, az utóbbi viszont csak részben (8,18 százalékot sikerült csökkenteni), ezért nem kapta meg a teljes prémiumot.