A kisebb települések belefulladhatnak a szemétbe

Vágólapra másolva!
Több hulladékszállító céggel is kénytelenek voltak szerződést bontani a települések, a júliustól életbe lépő új szabályok miatt. A cégek végső soron nem termelhetnek profitot, a szemetet csak önkormányzati többségű társaságok szállíthatják majd, ám ezt sok helyen egyelőre nem tudják megoldani.
Vágólapra másolva!

Az év második felében sok helyen az önkormányzatoknak kell majd biztosítaniuk a szemétszállítást, de nem látszik még, hogy milyen fedezetből – írja a Magyar Nemzet. Júliustól csak többségében állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő társaságok kaphatnak engedélyt a szemétszállításra, ezért számos magáncég felmondta a szerződéseit a településekkel.

Az újság utal Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár korábbi kijelentetésére, amely szerint a hulladékszállítási cégek száma várhatóan csökkeni fog, az ellátási körzetek növekednek, és mivel a szolgáltatók profitot nem termelhetnek, így a következő egy-két évben akár 30-40 százalékkal is csökkenhet a lakossági személyszállítás díja.

Egyelőre viszont nem tudni, hogy azok a települések, amelyeknek sem forrásuk, sem gyakorlatuk nincs a hulladékszállítás megszervezésére, hogyan fogják a szolgáltatást a lakosoknak biztosítani.