Kész az ötödik alkotmánymódosítás

Vágólapra másolva!
A kormány döntése nyomán Navracsics Tibor igazságügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek az ötödik alkotmánymódosítást. Brüsszeli kritikák miatt, valamint az MNB-PSZÁF összevonás miatt változtatnak az Alaptörvényen, emellett egy eljárási határidő is módosul. Brüsszel üdvözölte a változtatásokat.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli kritikákra adott válaszul módosítja a kormány az Alaptörvényt, közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM). A két fő változtatás egyike, hogy hatályon kívül helyezik a bíróságok közötti ügyáthelyezés lehetőségére vonatkozó rendelkezést. "A bíróságok aránytalan terhelését és az ügyek elhúzódását szervezeti és szerkezeti átrendezéssel, törvényi szinten fogják kezelni", közölte a KIM.

Szintén kikerül az alaptörvényből, hogy ha váratlan fizetési kötelezettsége támad a magyar kormánynak, például az Alkotmánybíróság vagy az Európai Bíróság valamelyik jövőbeni határozata miatt, akkor a pénzt új adó kiszabásával finanszírozhatja az állam. Ezt a kérdést a jövőben törvényi szinten szabályoznák a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvényben, melynek módosítását szintén benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek, írta a KIM.

Az Európai Bizottság által felvetett harmadik kérdésben, a politikai reklámok ügyében a KIM közlése szerint még folyik a konzultáció.

A lépés nem váratlan, Martonyi János már korábban bejelentette a döntést.

Az Európai Bizottság összességében üdvözli azokat az eddigi magyar kormányzati válaszokat, amelyeket a negyedik alkotmánymódosítással kapcsolatos brüsszeli aggályokra adtak, mondta Olivier Bailly szóvivő. Közölte, hogy két kérdésben az eddigi válaszok alapján bízni lehet az ügy rendeződésében, a harmadikban pedig további konzultációkat kívánnak folytatni a magyar kormánnyal. Olivier Bailly reményének adott hangot, hogy ebben a témában is képesek lesznek konstruktív megoldást találni "néhány napon vagy héten belül".

A benyújtott alaptörvény-módosításban ezeken kívül az is benne van, hogy a Magyar Nemzeti Bank felügyelje majd a pénzügyi rendszert, nem pedig egy önálló, az Alaptörvényben nem nevesített szerv, vagyis a PSZÁF.

A javaslatban a kormány mindezek mellett 30-ról 90 napra emeli azt az időt, ami az Alkotmánybíróság rendelkezésére áll, hogy normakontroll eljárásban döntsön azokban az eljárásokban, amelyek a bírói kezdeményezésre, egyedi ügyben alkalmazott jogszabállyal kapcsolatban indulnak.

Az Alaptörvény ötödik módosítása idén október elsejével lépne hatályba.