Klórgáz került egy Heves megyei fürdő vizébe, tizenheten rosszul lettek

Tömeges rosszullét a demjéni fürdõben, tűzoltók a heves megyi demjén fürdőjben
Vágólapra másolva!
Tizenheten rosszul lettek pénteken a Heves megyei Demjén termálfürdőjében - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Klórgáz került a medence vizébe.
Vágólapra másolva!

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóügyeletese, Hevesi Katalin az MTI-nek azt mondta, hogy tizenöten lettek rosszul a fürdőben. Az Origónak ugyanő később úgy nyilatkozott, hogy a mentők 18 embert láttak el, az egri mentőállomás tájékoztatása szerint összesen 17 ember lett rosszul.

A vészhelyzetben a helyszínre vonult a katasztrófavédelem műveleti szolgálata és mobil laborja, valamint a tűzoltók. A területet lezárták.

Forrás: MTI/Komka Péter

A nagy erőkkel - két rohamkocsival, egy gyermek-rohamkocsival, hat mentőautóval és mentőhelikopterrel - kiérkező mentők 11 felnőttet és három gyereket szállítottak kórházba, de senkinek nem súlyos az állapota - tudta meg az Origo az egri mentőállomás irányítócsoportjának vezetőjétől. Rajtuk kívül még három ember kapott ellátást a helyszínen, de ők ezt követően távoztak. A kórházba kerülteket állapotuktól és a vizsgálatok eredményeitől függően pár órás vagy egynapos megfigyelés után hazaengedik.

Az Origo kereste a fürdőt, de a honlapján megadott telefonszámokon nem vette fel senki. A település polgármestere, Fodor Géza azt mondta, a katasztrófavédelmisek a helyszínen vannak, tudomása szerint senkinek nem esett komolyabb baja. A rosszul lett emberek jelenleg oxigént kapnak - mondta a polgármester. Azt azonban nem tudta megmondani, mi okozta a rosszulléteket.

Forrás: MTI/Komka Péter

Fulladásos halált okozhat a klórgáz

Ha nagy koncentrációban lélegezik be a klórgázt, perceken belül bekövetkezhet a fulladásos halál - mondta az Origónak még 2008-ban egy szakértő. Ilyenkor a gége záróizmai és a hörgők izmai azonnal súlyos görcsbe rándulnak. A tünetek a belélegzett klórgáz koncentrációjától függnek.

Enyhe esetben köhögés, nehézlégzés, orrfolyás, nyáladzás, könnyezés jelentkezik. Súlyosabb esetekben az első lélegzetvételnél a gége záróizmának görcse, görcsös köhögés, nehézlégzés, könnyezés mellett mellkasi fájdalom léphet fel, melyet órák múlva tüdővizenyő követ.

Mivel Magyarországon a vizet klórral tisztítják, éppen a tragédiák megelőzéséért jogszabály határozza meg, mennyi szabad és kötött klórt tartalmazhat a víz akár az uszodákban, akár a vízvezetékekben.