Újabb pénzbírságot kaphat Novák Előd

Vágólapra másolva!
Harmadszorra is pénzbírságot kaphat a jobbikos Novák Előd, mert sértő szavakat használt a parlamentben. Azt mondta, hogy cionista, 131 ezer forintjába fog kerülni, ha Kövér László jóváhagyja.
Vágólapra másolva!

Harmadik alkalommal kötelezhetik pénzbírság megfizetésére Novák Elődöt, a Jobbik parlamenti képviselőjét - derül ki az Országgyűlés honlapjára pénteken felkerült javaslatból. A parlament kulturális bizottsága Novák Előd egyhavi tiszteletdíjának harmadát - 131 ezer 410 forint - kitevő pénzbírság kiszabását javasolta Kövér László házelnöknek. Az indoklás szerint a jobbikos politikus, aki a bizottság tagja, a testület június 10-i ülésén "olyan kirívóan sértő kifejezést használt személyeket, csoportot érintően, amelyért az Országgyűlés korábban már pénzbírságot szabott ki vele szemben". Az indoklás szerint ez is közrejátszott a bírság mértékének megállapításában.

A jobbikos politikus az MTI érdeklődésére azt mondta: azért bírságolják meg, mert az említett ülésen elhangzott felszólalásában a cionista és a szocionista kifejezéseket használta. Novák Előd először május 27-én kapott 50 ezer forint pénzbírságot a szocionista szó használatáért, majd június 3-án döntött az Országgyűlés az újabb - ezúttal 70 ezer forintos - pénzbírságról, amiért egy korábbi parlamenti ülésen cionista bizniszszektának nevezte a Hit Gyülekezetét.

Novák Elődön kívül eddig öt országgyűlési képviselő - mindegyikük ellenzéki - kapott pénzbírságot az országgyűlési törvény január 1-jei hatálybalépése óta. Elsőként márciusban Szanyi Tibort (MSZP) büntették havi bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának harmadára, amiért egy héttel korábban, interpellációja után középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakciónak.