Kisoroszi megközelíthetetlen, a kompok elindultak

Vágólapra másolva!
Az ország nagy részén a főutak már járhatók az árvíz után, de Kisoroszi továbbra is megközelíthetetlen. A vonatközlekedésben még vannak problémák, de a kompok már járnak.
Vágólapra másolva!

Az ártól érintett északi megyékben - Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom -, illetve Fejér és Baranya megyében, valamint Budapesten nincs már árvíz miatt lezárt útszakasz - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főizgatóság hétfőn. Pest megyében csupán néhány alsóbbrendű szakaszon folyik még a helyreállítás, Kisoroszi továbbra is megközelíthetetlen.

Tarnai Richárd megyei kormánymegbízott közlése szerint minden fontosabb útszakasz járható: átadták a 2-es főút Dunakeszitől Budapestig tartó szakaszát, ismét lehet közlekedni a 11-es főúton Visegrád és Budapest között, illetve a 12-es főút szinte teljes Pest megyei szakaszán.

Megnyitották a 1201-es utat Ipolydamásd és Letkés között, feloldották a korábbi zárást a 2-es főúton Sződligetnél, és már Vácon is zavartalan a forgalom - tette hozzá a megyei védelmi bizottság elnöke.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a 12-es főút nagymarosi szakaszán még tisztítják, takarítják a burkolatot, de várhatóan délután végeznek a munkával.

Addig csak a helyiek hajthatnak be, kerülni Kóspallag-Márianosztra-Zebegény felé lehet. Az 51305-ös úton Szigetújfalunál is tart még a helyreállítás, itt szintén délután várható a teljes zárás feloldása - fűzte hozzá a szóvivő.

Az OKF hétfő délelőtti összesített jelentése szerint jó ütemben halad a dunai árvíz utáni helyreállítás, a vonatközlekedésben azonban még fennakadások vannak.

Közölték, hogy az állami tulajdonú fővédműveken végzett megerősítések negyven százalékát már visszabontották vasárnap estig, és folyamatos a vízzel elárasztott területek fertőtlenítése. Ez negyvenöt településen megtörtént, és az érintett hatvanegy közintézményből tizenkettőnél szintén végeztek a fertőtlenítéssel.

Az árvíz miatt kitelepített 1570 emberből 898-en térhettek vissza otthonukba.

Járnak a kompok

Újraindult a kompközlekedés a Duna több szakaszán - közölte internetes oldalán a Magyar Közút Zrt. Útinform szolgálata hétfőn délelőtt. A kompok Dunakeszi és Horány, Szentendre, Határcsárda és Szigetmonostor között, valamint Ercsi és Szigetújfalu, Lórév és Adony, illetve Paks és Géderlak között járnak ismét.