ENSZ: Fújjon visszavonulót a magyar kormány, ez egy komoly ügy!

Vágólapra másolva!
Az ENSZ emberi jogi főbiztosa a 4. alkotmánymódosítás visszavonására kéri a kormányt. Mindenben egyetért a Velencei Bizottsággal.
Vágólapra másolva!

Navanathem (Navi) Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a 4. alkotmánymódosítás visszavonását követeli - derül ki az ENSZ honlapján megjelent közleményéből.

Pillay üdvözli a Velencei Bizottság kritikáit, és hangsúlyozza, hogy maguk is hasonló következtetésekre jutottak márciusban. A módosítás újabb visszalépést jelent az emberi jogok védelmében Magyarországon - írja. Ez egy komoly ügy, nem kis részben azért, mert Magyarországot korábban az emberi jogok védelmének fejlettségéről lehetett ismerni.

A főbiztos közölte, hogy osztja a Velencei Bizottság aggodalmait a bírák függetlensége ügyében, megjegyezve, hogy az Országos Bírósági Hivatal politikai kinevezésű, rendkívül erős jogkörökkel bíró elnökének pozícióját a negyedik módosítás tovább erősítette, míg a bíróságok saját önkormányzó testületét, az Országos Bírói Tanácsot meg sem említik az alaptörvényben. A főbiztos véleménye szerint ez jelentősen aláássa az emberi jogok védelme szempontjából alapvető fontosságú bírói függetlenséget.

Pillay különösen aggasztónak minősítette azt a Velencei Bizottság által ugyancsak kifogásolt módosítást, amely kizárja, hogy az Alkotmánybíróság saját korábbi, 2012 előtti határozataira hivatkozzék az ítéleteiben. Ezzel összefüggésben megemlítette, hogy sok emberi jogi alapelv az évek során alakult ki és jelent meg az Alkotmánybíróság gyakorlatában, köztük például a halálbüntetés eltörlése, amelyet világszerte üdvözöltek, és amelyet mintául vettek több más országban.

Idézte a bizottság véleményét, amely szerint az alkotmányosság elleni támadás negatív hatással van a hatalmi ágak elválasztására, az emberi jogok védelmére és a törvények uralmára.

Ugyancsak üdvözölte a főbiztos a Velencei Bizottság erős kritikáját a sarkalatos törvények széles körű alkalmazására vonatkozóan, amelyeket "gyakran a parlament tagjai egyénileg terjesztenek elő, elkerülve így a kormányjavaslatokra előírt vizsgálatot".

Kifogásolta továbbá, hogy a sarkalatos törvényeket kétharmados többséggel fogadják el, amely a jelenlegi kormánynak megvan, de a jövőben komoly problémát jelenthet, mert kisebb parlamenti többséggel rendelkező kormányok képtelenek lesznek megváltoztatni a jelenlegi többség által elfogadott szociális, pénzügyi, családjogi és egyéb törvényeket. A főbiztos egyetértett a VB-vel, hogy ez súlyos fenyegetés a demokráciára nézve.

A főbiztos megjegyezte, hogy a magyar kormány által a Velencei Bizottság és az Európai Bizottság bírálatára válaszul előirányzott további alkotmánymódosítások "túlságosan csekély" engedményeknek tűnnek.

Pillay végezetül felszólította a magyar kormányt, hogy "komolyan foglalkozzon azokkal az észrevételekkel, amelyeket az elmúlt három évben nemzetközi emberi jogi szervezetek és olyan jelentékeny regionális testületek vetettek fel, mint amilyen a Velencei Bizottság".