Kirajzott méhek okoztak riadalmat Szegeden is

Vágólapra másolva!
Egyre több nyüzsgő méhcsalád téved be a városokba. Budapesten már kétszer kellett szakembereket hívni a Jászai Mari téren csüngő méhrajok miatt, most Szegeden bukkant fel vagy 10 000 méh. Az állatvédők szerint nem érdemes piszkálni őket, mert veszélyesek is lehetnek.
Vágólapra másolva!

A budapesti Jászai Mari tér után most Szegeden, az újszegedi kertváros szabadidős parkjában jelent meg egy hatalmas méhraj, amely kisebb riadalmat okozott a környék lakói között – jelentette az Orpheus Állatvédő Egyesület. A szervezet szerint 8000-10000 méh telepedhetett meg a park egyik fáján, amelyen nagy csomóban csüngtek a szakemberek kiérkezéséig.

Az egyesület állatmentő szakembere egy mézes keret segítségével egy a helyszínre vitt kaptárba fogta be a méheket, és biztonságba helyezte őket. Az Orpheus Állatvédő Egyesület közölte, hogy azt utóbbi néhány hét lefogása alatt tucatnyi méhcsaládot mentett meg így a pusztulástól.

Az egyesület közleményében azt írja, hogy a felerősödött vagy gondozatlan méhcsaládok gyakran véglegesen elhagyják a kaptárt, és fák ágaira telepednek fel. Budapesten az elmúlt héten azonban kétszer is a forgalmas Nagykörút közelében vertek tanyát a kirajzó méhek: egyszer a 4-6-os villamos egyik megállójában, másodszor pedig ez egyik közeli ház erkélyén.

Az állatvédők szerint a méhek veszélyesek is lehetnek, ezért a váratlanul felbukkanó méhrajokat nem szabad bolygatni, mindenképpen szakembert kell hívni hozzájuk. Ha valaki a több ezer méhből álló, fákról csüngő csomókat bottal vagy kövekkel dobálja, annak tömeges méhcsípés lehet az eredménye.

A méhek gyakran okoznak tömegesen szúrást az őket irritáló parfüm vagy dezodor hatására is – figyelmeztetett az Orpheus Állatvédő Egyesület. Aki allergiás a méhcsípésre, annak célszerű messziről elkerülnie a szabadba kirajzott méhcsaládokat.