Öt év börtön a vécén szülő nőnek

Vágólapra másolva!
A gyerek megfulladt. Az apa és az anyós is börtönbe megy.
Vágólapra másolva!

Öt év börtönnel sújtotta az első fokon eljáró Győri Törvényszék azt a nőt, aki két éve Cséren a mellékhelyiségben megszülte, majd magára hagyta gyermekét, aki ennek következtében megfulladt. A szabadságvesztés felének végrehajtását négy évre felfüggesztette Bóka Tibor tanácsa. A férjet öt, az anyóst hat év börtönre ítélte a bíróság.

A bíró hangsúlyozta: mindhárom vádlott tehetetlensége volt az oka, hogy az egészségesen, komplikációmentesen megszületett csecsemő csak pár percig élt.

Mint mondta, a szülő nőnek nem kellett volna a szoba helyett vécében világra hoznia harmadik gyermekét, "nem az ágyra kellett volna vigyáznia, hanem a gyerekre", míg férjének és az anyósnak mindent meg kellett volna tennie a kicsiért.

Így a bíróság sem a férj védekezését nem fogadta el, amely szerint ő ott sem volt, semmit nem látott, sem az anyósét, aki - kétszeres anyaként, a vécéből kiszűrődő hangokat hallva - azt bizonygatta, szerinte nem szült meg a menye.

A törvényszék ezzel indokolta, hogy nem segítségnyújtás elmulasztása, hanem 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés miatt marasztalták el a családtagokat. Az ítélet kihirdetése után az ügyész jelezte, három nap gondolkodási időt kér. A vádlottak úgy nyilatkoztak, enyhítését fellebbeznek, míg védőik közölték: a másodfokú bíróságtól azt kérik majd, hogy változtassa meg a mostani ítélet minősítését, és szabjon ki enyhébb büntetést védenceikre.