A legnagyobb sajtómumusok között a bábjátékos Orbán

Vágólapra másolva!
Rupert Murdoch amerikai sajtócézár és Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő mellet Orbán Viktor is megjelenik, mint a sajtószabadság fő ellenségei egy uniós aláírásokat gyűjtő reklámfilmben. A film készítői azt szeretnék, ha uniós szintű jogszabály garantálná a sajtószabadságot.
Vágólapra másolva!

Sajtószabadságot korlátozó, koronát viselő bábjátékosként tűnik fel Orbán Viktor a The European Initiative for Media Pluralism (kb. európai kezdeményezés a sokszínű sajtóért) promóciós rajzfilmjében. Orbán Rupert Murdoch ausztrál-amerikai sajtócézár, és Silvio Berlusconi olasz médiamágnásból lett bukott miniszterelnököt követően tűnik fel nemzetiszín vállpántban, újságírós kesztyűbábokkal, mint a harmadik legnagyobb médiaelnyomó. .

Az idén áprilisban közzétett kisfilmben - amelyet a Cink.hu szúrt ki - arra biztatják az embereket: támogassák, hogy az Európai Bizottság egységes uniós szabályozást dolgozzon ki, és terjesszen elő, amely garantálja a sajtó szabadságát és sokszínűségét. A kezdeményezést eddig 9140 uniós állampolgár támogatta internetes aláírásával.

Ez egy európai polgári kezdeményezés (European Citizens' Initiative), amelynek lényege, hogy a Lisszaboni-szerződés értelmében közvetlen beleszólást tesz lehetővé az uniós jogalkotásba a tagállamok állampolgárai számára. Az egész egy népszavazás-szerű intézmény, amelynek révén - megfelelő mennyiségű (egymillió) aláírás összegyűjtése esetén - a polgárok maguk kérhetik az Európai Bizottságot, hogy egy felvetett témában törvényjavaslatot dolgozzn ki és terjesszen elő.