Botrány közben fogadták el a földtörvényt

Vágólapra másolva!
Hosszas viták után pénteken a kormánytöbbség elfogadta a földtörvényt, amelyet az ellenzék, és több fideszes képviselő is sokat kritizált. A szavazást a jobbikosok megzavarták, az elnöki pulpitusra vonultak, és hangosan kiabálták, hogy "hazaáruló".
Vágólapra másolva!

A tervekkel ellentétben nem névszerinti, hanem gépi szavazással fogadta el az Országgyűlés pénteki ülésén 253 igen és 17 nem szavazattal, tartózkodás nélkül az új földtörvényt, miközben a Jobbik-frakció tagjai az elnöki pulpituson állva azt skandálták: "hazaárulók!". A botrányról részleteket ebben a cikkünkben olvashat.

Az földtörvényről szóló javaslat már tavaly július óta a parlament előtt volt, de sokáig felfüggesztették a tárgyalását, mert az alaptörvényt is módosította a kormánytöbbség, hogy kétharmadossá tegyék a jogszabályt.

Az eredeti javaslathoz többszáz módosítót nyújtottak be a képviselők, és nemcsak az ellenzékiek, hanem a javaslatot nyíltan is kritizáló fideszes Ángyán József és Bencsik János is. Ángyán József a szavazás után kilépett a Fideszből, Ángyán kritikáiról és távozásáról ebben a cikkünkben olvashat részleteket.

A kormány május végén gyakorlatilag egy új törvényt nyújtott be, de a lényegi részeken nem változtattak. Az elfogadott földtrövény szerint magánszemély tulajdonában legfeljebb 300 hektár föld lehet, egy mezőgazdasági termelő birtokában pedig összesen legfeljebb 1200 hektár.

Ők szavaztak nemmel

Fidesz: Ángyán József, Bencsik János
MSZP: Boldvai László, Garai István Levente, Harangozó Tamás, Juhász Ferenc, Sós Tamás, Veres János
LMP: Lengyel Szilvia, Osztolykán Ágnes, Schiffer András, Szél Bernadett
Párbeszéd Magyarországért: Dorosz Dávid, Szilágyi László
Függetlenek: Endrésik Zsolt, Lenhardt Balázs, Szili Katalin

A szavazás után az MSZP nyílt levelet írt Áder János köztársasági elnöknek, amelyben arra kérik, hogy ne írja alá a pénteken megszavazott földtörvényt, ami szerintük visszafordíthatatlan károkat okoz a hazánk számára kiemelkedő fontosságú mezőgazdaságban, állattenyésztésben és élelmiszeriparban. "A kormány javaslata súlyosan veszélyezteti közel százezer, javarészt vidéki munkavállaló sorsát, elértékteleníti mintegy kétmillió magyar földtulajdonos vagyonát" - írták.