Készülnek a magyar harci drónok

Vágólapra másolva!
Az idén lehet katonai robotrepülője Magyarországnak. A polgári célra használható drónokat is gyártanak, azok iránt magyar nagyvállalatok és közel-keleti, illetve afrikai országok érdeklődnek - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Még az idén elkészülhet a HM EI Zrt. egyik új harcászati fejlesztése, a katonai célokra - így például afganisztáni akciók során - bevethető robotrepülőgép - írja a Népszabadság. A polgári feladatokra is fejlesztettek ki drónokat, azokat tavaly mutatták be a nyilvánosságnak. A katonai modell ezek egyfajta speciális továbbfejlesztése lesz.

A polgári célokra kifejlesztett drónok iránt több közel-keleti és észak-afrikai ország érdeklődik. Az olajvezetékek védelmére, illetve határrendészeti feladatok ellátására használnák a robotrepülőgépeket. Sőt a Mol és a Magyar Villamos Művek is érdeklődik a drónok iránt.

Móró Lajos, a HM EI vezérigazgatója a lapnak elmondta: nem kizárt, hogy a közeljövőben egy "havária-akciócsoportot" hoznak létre a robotrepülőkből és az azokat működtető stábokból, amely bevethető lenne erdőtűz, árvíz vagy egyéb katasztrófa esetén. Leszögezte: a most fejlesztés alatt álló katonai modell is kizárólag felderítési célokat szolgál majd, a honvédség kérései között sem szerepelt rakétával vagy más támadóeszközzel való felszerelése.