Virágzik a Tisza

Kérész (Polingenia longicauda) repül fel a vízről a Tiszán Szajolnál 2013. június 21-én. A folyó középső szakaszán elkezdődött a világon egyedül a Tiszán és mellékfolyóin előforduló kérészfaj, a tiszavirág nászrepülése
Vágólapra másolva!
A Tisza középső szakaszán elkezdődött a kérészek nászrepülése, Tokajnál szombaton már több ezer tiszavirág repkedett a folyó felett. 
Vágólapra másolva!

A tiszavirág - Palingenia longicauda - Magyarország és Európa legnagyobb méretű kérésze, amely látványos rajzása révén vált közismertté. A faj egykor egész Európában elterjedt volt, 1922-ben pusztult ki a Loire-ból, 1952-ben pedig az utolsó nyugat-európai lelőhelyéről, a Rajnából is eltűnt. A Duna mentén 1974-ben látták utoljára, így a tiszavirág ma már egész Európában csak a Tiszában és vízrendszerében található meg.

Kérész (Polingenia longicauda) repül fel a vízről a Tiszán Szajolnál 2013. június 21-én. A folyó középső szakaszán elkezdődött a világon egyedül a Tiszán és mellékfolyóin előforduló kérészfaj, a tiszavirág nászrepülése Forrás: MTI/Bugány János

Tokajban, ahol a Tisza és a Bodrog találkozik, szombaton kora este repülő kérészek ezreit láthatták a járókelők.

A kérészek évente csak egyszer tapasztalható rajzása és násza rendkívül látványos, a nászrepülés során a hímek a levegőben párosodnak a nőstényekkel, majd rövid időn belül elpusztulnak. A tömeges rajzás a Tiszán rendszerint 3-4 napig, legfeljebb egy hétig tart. A kérész Magyarországon 1993 óta védett.