Orbán Viktor szép és erős kampányra számít

Vágólapra másolva!
Ugyan nem élünk jól, de mindenki érzi, hogy stabilan állunk a lábunkon - jelentette ki Orbán Viktor a megyei lapokban megjelent interjújában. Orbán a kormányzása egyik legnagyobb sikerének a rezsicsökkentést tartja, és elismerte, hogy a munkahelyteremtésben elmaradt a kormány. A jövő évi választási felkészülésről azt mondta, "izgalmas, szép és erős" választási kampányra számít.
Vágólapra másolva!

A rezsicsökkentésről, az árvízi védekezésről, a kormányprogramról, a gazdaságról, az ellenzékről, a médiáról és a jövő évi választás előtti kampánnyal kapcsolatos várakozásairól is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök szombati, megyei lapokban megjelent, Egy ország, amely a saját lábán áll című interjúban.

Orbán Viktor a dunai árvízi védekezésről azt mondta, "óriási, sikeres összefogás volt", személyes részvételét a védekezés szervezésében és irányításában azzal indokolta, hogy "ez egy soha nem látott próbatétel volt". Mint mondta, azért volt ott gátakon, hogy az embereket meggyőzze: "nagy a baj, jönni kell! Mert ha a miniszterelnök nem megy, akkor a többiek miért tennék?"

Ugyan nem élünk jól

A kormány és a kormányzó pártok megítéléséről azt mondta, hogy a válság idején nem népszerűek a politikusok, "ami tehát mögöttünk van, az nem népszerűség, hanem reménykedés. Reménykedés abban, hogy ha már ennyit dolgoztunk, akkor annak előbb-utóbb meglesz a látszatja." Sokat tett az ország - jelentette ki Orbán Viktor, példaként említve az oktatási és a nyugdíjrendszer átalakítását, amely során "nemcsak a kormány dolgozott sokat, hanem az ország egésze".

Megjegyezte, még nem úgy élünk, ahogy szeretnénk, még nem tudunk olyan életszínvonalat biztosítani, mint amilyenre vágyunk, de "a bűnözők börtönben vannak, megszűnt a félkatonai szervezetek szabad grasszálása, rendeztük a pénzügyeket". "Ugyan nem élünk jól, de mindenki érzi, hogy stabilan állunk a lábunkon, és nem az IMF pénzén élünk" - mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy "a saját erőfeszítéseinknek köszönhetjük, hogy talpon vagyunk".

Számított a negatív visszhangokra

A kormányprogram időarányos végrehajtásáról szólva emlékeztetett arra, hogy a ma számon kérhető kormányprogram a Fidesz választási programja, aszerint dolgoznak, amit a választáson ígértek. Kifejtette: van olyan terület, ahol nyolcvan, másutt hetven vagy hatvannyolc százalékon állnak. "Azt gondolom, időarányosan jól teljesítünk, bár például a munkahelyteremtésben elmaradtunk, hiszen azt ígértem: tíz év alatt egymillió munkahelyet hozunk létre". Hozzátette, hogy ezt a vállalást most is érvényesnek tartja. "Ahol viszont gyorsabban haladunk, mint korábban gondoltam, az a rezsicsökkentés" - mondta.

Orbán Viktor kitért arra is, számított az átalakításokat kísérő negatív visszhangokra, tudta, hogy a bankok, a multik, a szolgáltatók érdekeit sértik a meghozott intézkedések, de sikerült megakadályozni, hogy ezek összeadódjanak és egy leküzdhetetlen ellenerő jöjjön létre.

Megosztotta ellenfeleit

"Megosztottuk az ellenfeleinket, ugyanakkor megkötöttük a szükséges megállapodásokat is. Ebből adódóan a magyar gazdaság átszervezésének nagy munkáját nem tudták kívülről megakadályozni. Sem az uniós tagállamok fővárosaiból, sem Brüsszelből" - fogalmazott a kormányfő, hangsúlyozva: "olyan rendszert vezettünk be, amelyben a közteherviselést az eddiginél arányosabban osztjuk meg a nemzetközi cégek és a magyar emberek között. Ezért tudtuk az átalakításokat megszorítások nélkül véghezvinni."

Arra a felvetésre, hogy az ellenzék ezt nem így gondolja, Orbán Viktor azt mondta: "megszorításokkal vádolnak bennünket, miközben azt ők csinálták, amikor elvették a nyugdíj egy részét, csökkentették a fizetéseket. Mi öt százalékkal emeltük az idén a nyugdíjakat, és nőttek a bérek Magyarországon. Amit tettünk, az csak a terhek újfajta elosztása mellett volt lehetséges." Kiemelte, hogy a politika magán kezdte a megtakarítást. "Ez az első, legnehezebb évben adott nekünk tartást és erkölcsi alapot" - mondta.

Szép és erős választási kampány

A miniszterelnök kifejtette: a modern média feladata, hogy segítsen újjászervezni a korábban szétbomlasztott közösségeket, és ösztönözze újak létrehozását, függetlenül attól, hogy a hatalom, illetve a tőkegazdag réteg mit gondol erről. "Örömmel látom, hogy fejlődik a magyar tulajdonban lévő média" - mondta, hozzátéve: "de sok még a lehetőség".

Orbán Viktor elmondta azt is: "izgalmas, szép és erős" választási kampányra számít. "Szeretem a munkámnak ezt a részét is, hiszen a választás a demokrácia ünnepe, és remélem, hogy a polgárok a kampányt is úgy fogják fel, itt a nagy lehetőség, hogy döntsenek a jövőjükről, arról, hogy merre menjen Magyarország!" - mondta.