Őszre halasztja a nagy összecsapást az ellenzék

Vágólapra másolva!
A következő hetekben a programról tárgyal az MSZP és az Együtt-PM szövetség, és csak ezután, várhatóan őszre lesz megegyezés a közös jelöltekről, listáról, stratégiáról és a miniszterelnök-jelölt személyéről - állapodott meg a két párt vezetősége szombaton. A tárgyaláson elhangzott az is, hogy Mesterházy Attila és Bajnai Gordon is el tudná fogadni a másikat listavezetőként.
Vágólapra másolva!

Az Együtt-PM szövetség irodájában tartoszombati ellenzéki egyeztetés után Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője újságíróknak azt mondta: lépcsőzetesen haladnak a tárgyalásokkal, de céljuk egy átfogó, győzelemre vezető, új korszakot nyitó megállapodás.

Mesterházy Attila MSZP-elnök közölte, hogy elsőként négy témáról - alapelvekről és közjogi kérdésekről, gazdaság- és társadalompolitikáról, valamint a külkapcsolatokról - folytatnak egyeztetéseket, a tervek szerint július közepéig. A közös jelöltekről ősszel, az egyéni körzetek felmérése után lehet megállapodás - tette hozzá.

A tárgyaláson kiderült, mindketten elképzelhetőnek tartják, hogy a másik vezesse az ellenzéki szövetség közös listáját - mondta az MSZP elnöke. Az Origo információja szerint először az Együtt kérte azt Mesterházy Attilától, hogy az MSZP ne csak a saját pártjához tartozó listavezetőben gondolkodjon, mire Mesterházy ebbe beleegyezett, de csak azzal a feltétellel, ha az Együtt is vállalja, hogy elfogad szocialista listavezetőt.

Több résztvevő szerint a várakozásokhoz képest jobb hangulatban telt, és hosszabb is tartott az első egyeztetés. Egymást kritizáló hozzászólás is alig akadt, de Mesterházy Attila például kifogásolta az őt korábban blogbejegyzésekben támadó PM-es politikusok magatartását.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, feszült hangulatban ültek tárgyalóasztalhoz a két szervezet képviselői. Valójában ugyanis Mesterházy és Bajnai is kormányfő-jelölt szeretne lenni, és nem szívesen engedi át a posztot a másiknak.

Mi a minimum és a maximum?

Az egyeztetés után újságírói kérdésére Bajnai Gordon azt mondta: a minimumprogram, hogy minden választókerületben egy közös jelöltet állítsanak a Fidesszel szemben, erről áprilisban meg is egyezett az MSZP választmányával. Ez nem lesz könnyű, de "kötelességünk megcsinálni, ma viszont arról állapodtunk meg, hogy mi a maximum, ahová el lehet jutni, és ezért fogunk elkötelezetten dolgozni" - jelentette ki.

Mesterházy Attila emlékeztetett arra, hogy az MSZP tavaly novemberben tett javaslatot a közös jelölt- és listaállításra, azóta sem változtattak álláspontjukon, úgy látják, a kormányváltásra közös lista esetén van a legnagyobb esély.

A Gyurcsány Ferenccel való együttműködésről a szocialista pártelnök azt mondta, "lehet, hogy furcsán hangzik, de nem minden egyeztetésnek tárgya Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció, volt egy csomó más kérdés, amit meg kellett beszélnünk". A sajtótájékoztatón mindketten a jövő évi parlamenti választások tétjét hangsúlyozták: Bajnai Gordon azt mondta, évtizedekre eldőlhet az ország sorsa, míg Mesterházy Attila azt, hogy a 2014-es választás jelentősége csak az 1990-es súlyához mérhető.

A dohányosok miatt csúszott

A tárgyalások délelőtt kezdődtek az Együtt-PM szövetség Alkotás utcai székelyén. Az Együtt-PM szövetséget a hattagú elnökség - Bajnai Gordon, Juhász Péter, Kónya Péter, Szigetvári Viktor, Szabó Tímea és Jávor Benedek -, az MSZP-t hét pártvezetőből álló küldöttség - Mesterházy Attila, Botka László, Harangozó Tamás, Tóbiás József, Lukács Zoltán, Gúr Nándor és Molnár Zsolt - képviselte.

Arra a kérdésre, hogy az egyeztetés miért húzódott a tervezettnél egy órával tovább, Bajnai Gordon úgy válaszolt: nem azért, mert bármilyen konfliktus, ajtócsapkodás lett volna, csak sok megbeszélnivalójuk volt. Mesterházy Attila azzal magyarázta a csúszást, hogy a szocialista delegációban több dohányos van, és szüneteket tartottak, hogy ők rágyújthassanak.