Az Alkotmánybíróság nem döntötte el, lehet-e médiafőnök Deutsch Tamás

Vágólapra másolva!
A kormány azért kért alkotmányértelmezést, mert túl szigorúnak bizonyultak az NMHH elnökével szemben támasztott feltételek. Az Alkotmánybíróság csak egy kérdésben döntött, a többiről azt mondta, azt Orbán Viktor és Áder János dolga eldönteni.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróság hétfőn döntött azokról a kérdésekről, amelyekről még májusban kért a kormány alkotmányértelmezést. Navracsics Tibor a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének kinevezésével kapcsolatban tett fel kérdéseket, miután túl szigorúnak bizonyultak azok a feltételek, amelyeket az NMHH elnökével szemben támasztottak.

A kormány többek között azt kérdezte az Alkotmánybíróságtól, hogy az önálló szabályozó szervre - így például az NMHH-ra - vonatkozó sarkalatos törvény előírhat-e olyan követelményeket a vezetőnek, amelyek nem szerepelnek az Alaptörvényben. Az Alkotmánybíróság erre a kérdésre igennel felelt.

A kormány annak eldöntésében is kérte az Alkotmánybíróság segítségét, hogy a hatósági felügyelettel összefüggő gyakorlatnak számít-e a közszolgálati médiumok kuratóriumi tagsága, a parlament médiaügyi bizottságában vállalt szerep, a médiaügyekkel összefüggő ügyvédi vagy bírói tevékenység. Az Alkotmánybíróság ezekben a kérdésekben nem foglalt állást, azt írták, hogy ezek nem bírálhatók el az alkotmányértelmezés keretein belül. A törvényi kritériumok értelmezése és érvényre juttatása az NMHH elnökének jelölésére és kinevezésére jogosult személyek, azaz a miniszterelnök és a köztársasági elnök feladata - írták.

Az NMHH előző vezetője, Szalai Annamária halála után jött rá a kormány, hogy a médiatörvény márciusi, az Európai Bizottság nyomására elfogadott módosítása olyan szigorúan szabta meg az elnöki poszt betöltésének feltételeit, hogy annak jószerével csak Koltay András médiajogász, a médiatanács tagja és Böröcz István, a közmédia műsorait gyártó és vagyonáért felelős MTVA vezetője felelt volna meg. A poszthoz feltételül szabták a legalább ötéves, a médiaszolgáltatások, sajtótermékek hatósági felügyeletével, illetve hírközlési hatósági felügyelettel összefüggő gyakorlatot vagy a médiatudomány területén szerzett tudományos fokozatot és a területen végzett tízéves oktatási gyakorlatot.

Bár korábban Böröcz Istvánt emlegették a poszt legesélyesebb várományosaként, az Origo korábbi értesülései szerint Deutsch Tamás lehet Szalai Annamária utódja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) élén - értesült az Origo. A fideszes EP képviselő jelölésének információink szerint a Fideszen kívül, szakmai berkekben is vannak támogatói, igaz, csak akkor felel meg a feltételeknek, ha a szükséges gyakorlatokat megengedően értelmezik.