Az önkormányzatok zsebére megy a rezsicsökkentés

Vágólapra másolva!
Veszteséges lesz az önkormányzatoknak a szemétszállítás a rezsicsökkentés miatt - írja a Magyar Nemzet. Állami kompenzációra nem számíthatnak, a cégek által támogatott sportcsapatok ihatják meg az egész levét.
Vágólapra másolva!

Részben az önkormányzatok fizethetik meg a szemétszállításban július 1-jén életbe lépő rezsicsökkentés árát - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint van olyan település, ahol emiatt saját üzemeltető céget sem tudtak alapítani, mert az előzőleg jelentkező szakmai befektetők visszaléptek.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke szerint eleinte biztosan nem lesz nyereséges a szemétszállítás, de a kormányzat intézkedései helyesek, mert így az ágazatban nem keletkezik majd extraprofit. Az ugyanakkor nem valószínű, hogy a települések a lerakási adó és a rezsicsökkentés miatt keletkező veszteségek fedezésére bármilyen kompenzációt kapnának az államtól - mondta.

Schmidt Jenő szerint jelenleg a lakossági hulladékgazdálkodásban a cégek 60-70 százaléka önkormányzati tulajdonú, így ezek képesek átvenni a külföldi multik szerepét.

Ennek ellenére szerinte nem várható fennakadás a szemétszállításban. Abban bíznak, hogy a termékdíjból származó bevételből az önkormányzatok a korábbiakhoz képest több juttatást kaphatnak, de hatékonyságnöveléssel is csökkenthetők a veszteségek. A szemétszállító cégek többségénél profiltisztításra van szükség, ki kell rostálni azokat a szerződéseket, amelyek például sportcsapatok vagy más szervezetek támogatását tartalmazzák - mondta a Magyar Nemzetnek.