Megbénították a forgalmat a devizahiteles tüntetők

frankhitel, per, tüntetés
Vágólapra másolva!
A Kúria épülete elől több száz tüntető indult el a budapesti utcákon sípolva, kiabálva, hogy a devizahitelek ellen tiltakozzon. Egy embert őrizetbe vettek, néhányan dulakodtak is a rendőrökkel, akik sorfallal védik az egyik nagykörúti bankfiókot. A tüntetők vezetője azt mondta: annyira elegük van, hogy ha kell, akkor vér fog folyni Budapest utcáin.
Vágólapra másolva!

A Rákóczi út után a kiskörúton vonult végig az a több száz tüntető, akik délelőtt a Kúria épületénél várták a devizahitelper ítéletét - jelentette a helyszínről tudósítónk. Miután a Kúria elnapolta a döntést, 200-300 fős csoport indult el, hogy a bíróságtól a Képviselői Irodaház melletti parkhoz vonuljon. Előtte azonban tettek egy kört a városban az Oktogon és a Blaha Lujza tér érintésével, és onnan fordultak vissza kiskörút és az Erzsébet tér érintéséval a Képviselői Irodaházhoz. Délután fél 4-kor, a kör teljesítése után a Markó utcába ért vissza a tömeg.

A Rákóczi úton, az Astoria és a Blaha Lujza tér között egy ideig a buszok sem tudtak közlekedni, a tüntetők akárhányszor elmentek egy bank mellett, beálltak elé, és hosszasan kántálták, hogy „le a bankokkal", "vesszenek a bankok”. A tüntetők vezérszónoka azt mondta, hogy annyira elegük van, hogy ha kell, akkor vér fog folyni Budapest utcáin. Egy másik nő a hangosbeszélőben arra kérte az embereket, hogy ne menjen haza senki, "törjön ki most a forradalom".

Tüntetők a Kúria előtt. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A tüntetők a városközpontban kifejezetten lassan vonultak, 30-40 méterenként megálltak, hogy minél több ember lássa őket. A szervezők számtalanszor bemondták, hogy kik ők, és miért tüntetnek. A résztvevők tudósítónk szerint az ország több pontjáról gyűltek össze, és a tervek szerint addig nem hagyják abba a tüntetéseket, amíg be nem fejeződnek a bedőlt devizahitelek miatt elrendelt kilakoltatások.

A tüntetést a Koppány Csoport szervezte, amely korábban is szervezkedett a devizahitelesek nevében a bankok ellen. A vonuló embereknél lévő transzparenseken többek között az olvasható, hogy "a haza nem eladó", egy tüntető pedig egy akasztófát visz magával, amelyre egy bábu van felkötve, rajta felirat: "Hazaáruló vagyok".

A tüntetésen pártok képviselői nem jelentek meg, a szónokok hangsúlyozták is, hogy szeretnék megtartani a civil jellegüket. Az utcán bámészkodó emberek tudósítónk szerint elismerően néztek feléjük, láthatóan egyetértettek a céljaikkal.

A tüntetők követelései. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Origo fotó

Dulakodtak a rendőrökkel

Az Oktogonnál korábban kisebb dulakodás is kialakult a rendőrökkel, amikor őrizetbe vettek egy tüntetőt. Tudósítónk szerint a férfi megpróbálta vörös festékkel megrongálni az Erste Bank téren található bankfiókját, és ezért vitték el.

Amikor a tüntetőt a rendőrök egy furgonba tuszkolták, öt-hat tüntető ellenszegült, és megpróbálta kiszabadítani az őrizetbe vett férfit. Tudósítónk szerint a rendőröket láthatóan váratlanul érte a tüntetés, nem számítottak ilyen nagy megmozdulásra.

Rendőrök visznek el egy tüntetőt. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Megrohamozott bankfiók

A Dob utca és a körút sarkán a tüntetők megpróbáltak megrohamozni egy OTP-fiókot is - jelentette az Origo munkatársa a helyszínről. A tömegnek végül a rendőrök állták útját, akik sorfalat vontak a bankfiók köré. A kivezényelt rendőrök azonban nem voltak felkészülve tömegoszlatásra: gumibotjukat ugyan tudták használni, de sem testvédőik, sem pajzsuk, sem sisakjuk nem volt.

A Dob utcánál átmenetileg tsokan azt skandálták, hogy "ébresztő, ébresztő", egy tüntető pedig bemondta a megafonba, hogy "kártérítést követelünk az álmatlan éjszakákért, az elmaradt nyaralásokért, a kilakoltatástól való állandó rettegésért". Az egyik szervező az Origónak azt mondta, hogy a program ugyan hivatalosan csak a Képviselői Irodaházig tart, de szerinte "valószínűleg lesz folytatás is".

A menet negyed óráig állt a Kúria előtt, ahol az egyik vezérszónok törvényenkívülinek nyilvánította magát, és azt mondta, hogy a jelenlegi bírákat el kellene számoltatni. Aztán átvonultak a Képviselői Irodaház melleti parkba, ahol az elhangzottak alapján este kilencig maradnak. Ígéreteik szerint addig folytatják az ilyen akciókat, amíg be nem fejezik a kilakoltatásokat.

Feljelentik a tüntetők szervezőjét

Gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési feljelentést tesz a Budapesti Rendőr-főkapitányság a devizahiteles ügy bírósági tárgyalása után kezdett, nem bejelentett vonulásos demonstráció szervezője ellen - közölte a BRFK szóvivője kedden délután.

Kovács Viktória elmondta: a Kúria épülete előtt bejelentett demonstráció zajlott, ennek megfelelően a tömeg elindult egy meghatározott útvonalon. A tüntetők közül azonban kivált egy nagyobb csoport, amely más irányba indult el, mint ami a bejelentésben szerepelt. Ennek a csoportnak a szervezőjét azonosították, és ellene tesz szabálysértési feljelentést a rendőrség.