Egyhavi tiszteletdíjukat bukhatják a jobbikosok

Vágólapra másolva!
Három képviselő kivételével elvonná a Jobbik-frakció valamennyi tagjának egyhavi tiszteletdíját Latorcai János házalelnök, büntetésül a földtörvény pénteki végszavazásakor keltett botrány miatt. Három LMP-snek az apanázsa harmada bánhatja a molinólógatást és a megafonozást.
Vágólapra másolva!

Negyven jobbikos képviselő egyhavi tiszteletdíjának megvonására tett javaslatot Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke. A jobbikosokat sújtó büntetés összesen nagyjából 17 millió forint.

A földtörvényt - ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk - botrányos körülmények közepette fogadta el pénteken a parlament: a Jobbik képviselői az indítvány zárószavazása előtt tiltakozásul felvonultak az elnöki emelvényre. A Jobbik előzőleg név szerinti szavazást kért a kormány javaslatáról. Latorcai János levezető elnök távozásra szólította fel az ellenzéki képviselőket, akik ennek nem tettek eleget. Ezután Latorcai János javaslatára az Országgyűlés kizárta a pénteki ülés további részéből a jobbikos politikusokat, akik azonban ezután sem hagyták el az emelvényt, ezért a levezető elnök szünetet rendelt el.

Mivel a jobbikosok a negyedórás szünet alatt és után sem mentek le a pulpitusról, Latorcai János a szónoki emelvényről folytatta az ülés vezetését, a jobbikosok folyamatos "Hazaárulók!"-kiabálása közepette. A földtörvényről végül a levezető elnök kezdeményezésére nem név szerint, hanem nyomógombbal szavaztak. Latorcai János arra hivatkozott: mivel a név szerinti szavazáshoz a neveket olvasó jegyzők sem tudnak felmenni az emelvényre, nincs lehetőség megtartani a Jobbik által kért név szerinti voksolást.

Latorcai János indoklásában azt írta: a képviselők közvetlen fizikai erőszakkal fenyegető magatartást tanúsítottak, ami indokolja a legsúlyosabb büntetés kiszabását, egyhavi tiszteletdíjuk megvonását.

A Jobbik-frakció három tagja - Balczó Zoltán, Hegedűs Tamás és Pörzse Sándor - nem vett részt az akcióban, az ő tiszteletdíjukat nem csökkentik.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke javaslatot tett három, az LMP színeiben politizáló független képviselő tiszteletdíjának csökkentésére is. Indoklása szerint Lengyel Szilvia, Osztolykán Ágnes és Szél Bernadett egy molinó kifeszítésével és megafon használatával sértette meg az Országgyűlés rendjét a földtörvény zárószavazásakor. A házelnök tiszteletdíjuk egyharmadának megvonását kezdeményezi.