Áder János bocsánatot kért a szerbektől

Vágólapra másolva!
A köztársasági elnök Szerbiában azt mondta:bocsánatot kér, amiért a II. világháború alatt magyarok vétettek ártatlan szerbek ellen.
Vágólapra másolva!

Bocsánatot kért Áder János a szerbiai parlamentben szerdán azokért a bűnökért, amelyeket a II. világháború alatt magyarok követtek el ártatlan szerbek ellen.

"A szabad és demokratikus Magyarország elítéli azokat, akik a második világháború szenvedéseit fokozva magyarként vétettek ártatlan szerb emberek ellen. Magyarország köztársasági elnökeként bocsánatot kérek azokért a bűnökért, amiket a II. világháború során magyarok követtek el ártatlan szerbek ellen" - hangoztatta a szerb törvényhozás képviselői előtt mondott beszédében a magyar államfő.

Ezt megelőzően Áder János méltatta a szerb parlament múlt pénteki nyilatkozatát, amely elítélte az 1944-45-ös vajdasági vérengzéseket és a kollektív bűnösség szellemében hozott háborús határozatokat.

"Habár a bűnöket senki sem teheti meg nem történtté, mégis hiszünk abban, hogy a kölcsönös bocsánatkérést követő megbocsátás a megbékélésen is képes túlmutatni" - mondta Áder János. "Mert mi nem egymás mellett, hanem a közép-európai népek közösségeként kívánunk élni. Mi, mai magyarok és mai szerbek egy emberként az ártatlan áldozatok oldalán állunk. Mi nem a halál, a hazugság és a gyűlölet, hanem az élet, az igazságosság és az együttműködés örökségét kívánjuk gyermekeinkre hagyni" - hangoztatta.

A köztársasági elnök felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy ez az első alkalom, amikor a szabad Magyarország köztársasági elnöke a szabad Szerbia törvényhozása előtt mond beszédet. Hangsúlyozta, hogy amikor a parlamentben kifejezésre juttatja köszönetét és elismerését a képviselőknek és a szerb polgároknak, Magyarország képviseletében teszi, minden magyar honfitársa nevében. "Egyúttal minden olyan jóakaratú és ép erkölcsi érzékű ember nevében, aki elutasítja az embertelenséget és az igazságtalanságot" - tette hozzá.