Nevekkel áll elő Őszöd állítólagos tanúja

Vágólapra másolva!
Három jobboldali és négy baloldali politikus felelős az őszödi beszéd kiszivárogtatásáért Szabó Bálint szerint, aki azt állítja, tanúja volt a szivárogtatásnak. Szabó azt mondta, hetente megnevez egy személyt, most egy fideszes politikus nevét el is árulta, az állításait bizonyító hangfelvételt viszont nem hajlandó közzétenni.
Vágólapra másolva!

Hétről hétre hozza nyilvánosságra az őszödi beszéd kiszivárogtatásáért felelős hét ember nevét - jelentette be szerdán a Belügyminisztérium előtt tartott sajtótájékoztatóján Szabó Bálint volt szocialista politikus, ahová Bárándy György ügyvéd társaságában érkezett. Szabó korábban a Heti Válasznak azt mondta, hogy 2006-ban tanúja volt annak, hogy a Bolíviában meggyilkolt Rózsa-Flores Eduardo budapesti lakásán vezető szocialista politikusoknak lejátssza a beszédről készült felvételt.

Szabó szerint négy baloldali és három jobboldali politikusról van szó, és a korábban általa említett három MSZP-s politikus, "Katalin, Imre és Ferenc" is közöttük van. Most egy jobboldali politikust nevezett meg: szerinte Bíró Márk fideszes országgyűlési képviselő jó kapcsolatban volt Rózsa-Floresszel, aki 2006-ban a Fidesznek és a Fidelitasnak is a pártoló tagja volt. Szabó azt állította, hogy Rózsa-Flores Bírónak adta át azt a hangfelvételt, amely állítólag az Eötvös utcai találkozót rögzítette, így került a felvétel a Fideszhez. Rózsa-Flores a nógrádi Szurdokpüspökibe költözött 2004-ben, Bíró pedig a megyei Fideszben politizált.

Szabó egy petíciót is átadott a Belügyminisztériumnak, amelyben azt kéri Pintér Sándortól, hogy hozza nyilvánosságra az őszödi beszéddel kapcsolatos titkosszolgálati jelentést. Egy CD-t is magával vitt, amelyen szerinte az ő igazát bizonyító beszélgetés hallható, ezt azonban nem hozza nyilvánosságra, mondván a beszélgetés másoknak, például a titkosszolgálatnak, és több párt háttéremberének is megvan. Szabó azt mondta, nem volt ott, amikor a beszélgetés zajlott, ezért teljesen nem lehet biztos abban, hogy nem manipulált a felvétel, a magyar jogszabályok pedig nem nyújtanak elég biztonságot ahhoz, hogy egy ilyen felvételt ő hozzon nyilvánosságra.

Azt mondta, azért hozza nyilvánosságra a neveket, mert becsületbeli üggyé vált számára, és nem hagyhatja, hogy baloldali politikusok megkérdőjelezzék az állításait, pereket fog indítani, ha továbbra is kétségbe vonják azokat. Mint mondta, tisztában van azzal, hogy mostani állításai miatt személyiségi jogok megsértéséért perelhetik, de szerinte ehhez senkinek sem lesz bátorsága.

Mesterházy Attila MSZP-elnököt is felszólította arra, hogy hozzon nyilvánosságra mindent, amit a kiszivárogtatásról tud. A korábban a Demokratikus Koalíció szegedi szóvivőjeként is dolgozó Szabó azt mondta, Gyurcsány Ferenccel nem egyeztetett a Heti Válasznak adott interjú óta.

Bíró Márkot telefonon kerestük a sajtótájékoztató után, de egyelőre nem értük el.

Szabó Bálint korábbi állításait megkérdőjelezi, hogy az Origo információi szerint 2006-ban nem találkozhatott a három szocialista vezetővel az Eötvös utcában, mert a lakást már 2004-ben eladta (amelyet tulajdoni lap is bizonyít), és Rózsa-Flores kutyája sem élt már akkor, pedig rá is hivatkozott Szabó. Szabó Bálint rövid, de botrányokban gazdag politikai pályafutásáról itt olvashat részletesen.