A szegény gyerekek fele éhezik

Vágólapra másolva!
Szabó Máté szerint a szegény gyerekek jó része csak az iskolában találkozhat egészséges környezettel.
Vágólapra másolva!

Szabó Máté szerint az iskolarendszernek óriási a felelőssége a gyermekek egészséges környezethez való joga szempontjából, sokan olyan nehéz szociális helyzetből érkeznek az iskolába, hogy ott kell megtanulniuk, mit jelent az egészséges környezet. Az általános alapjogi biztos minderről a hivatala által szervezett konferencián beszélt csütörtökön.

Az ombudsman a szerdán megjelent állásfoglalásával kapcsolatban, amelyben túlságosan nehéznek nevezte a gyerekek iskolatáskáját, és ezért jogszabály-módosítást javasolt, azt mondta, az iskolatáska jó szimbóluma a gyerekekkel szembeni elvárásoknak, kényszereknek és az őket terhelő problémáknak.

A konferencián az ombudsman hivatalának munkatársai arról is beszámoltak, hogy Magyarországon a szegénységi küszöb alatt élő háztartások jelentős részében még napjainkban is problémát jelent a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer hiánya. Előfordul, hogy a szülők nem tudnak egészséges ivóvizet sem biztosítani a gyermeküknek.

Fórika László, a hivatal munkatársa az ombudsman telepvizsgálatának tapasztalatairól szólva a közművek hiányáról, alacsony komfortfokozatú házakról, közüzemi díjtartozásokról, munkanélküliségről számolt be. A vizsgált helyszíneken a 18 éven aluliak 55 százalékát lehetett az éhezők közé sorolni - tette hozzá.