Orbán Viktor a jobb jegyért felel

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor délután az Európai Parlamentben próbálja majd védeni a magyar alkotmányozást. A miniszterelnök kemény kérdésekre számíthat, mivel a Tavares-jelentés keményen kritizálja a kormány eljárását. Kövesse a vitát percről percre az Origón!
Vágólapra másolva!

Strasbourgban ma a magyar kormány lesz a főműsorszám, mert délután 3-tól vitáznak a Tavares-jelentésről az Európai Parlamentben. A vitán Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz.

A portugál zöldpárti politikusról, Rui Tavaresről elnevezett határozat Magyarország elmúlt három évének alapjogi változásait vizsgálja. A Tavares-jelentés több, az uniós politikától szokatlanul súlyos megállapítást tesz. Kritizálja az alkotmányozás folyamatát, és magát az alaptörvényt is azon az alapon, hogy az csak egyetlen politikai erő elképzeléseit tükrözi. Kifogásolja azt is, hogy a Fidesz a törvénytervezeteket rendre egyéni képviselői indítványokként nyújtotta be, és így színjátékká silányította a parlamenti munkát és a társadalmi egyeztetést. A jelentés többek között a negyedik alkotmánymódosítás Alkotmánybíróság jogait korlátozó intézkedéseit is kritizálja, és az MTI, valamint a közmédia szerinte monopolhelyzetét sem tartja jónak.

Mindent vissza!

Tavares lényegében minden jelentősebb közjogi változtatás területén módosítást javasol a kormányzat számára. Így sok más ajánlás mellett azt szeretnék, ha visszaadnák az AB jogköreit, visszaadnák a Költségvetési Tanács jogköreit, visszatennék a helyükre az elmozdított tisztségviselőket vagy visszavonnák a bírók nyugdíjazásáról szóló döntésüket.

A jelentés szerint a magyar alkotmány jelenleg összeegyeztethetetlen az EU-s szerződés több pontjával, ami azt eredményezheti, hogy beindítják a VII. cikkelyt. Az uniós szerződés ezen pontja foglalkozik a tagállam szavazati jogának felfüggesztésével is, de a Tavares-jelentés nem ezt, hanem a cikkely alapján egy megfigyelési eljárás elindítását javasolja. Ezzel az unió megállapíthatja, ha egy ország megsérti az EU alapértékeit, ajánlásokat tehet, és ellenőrizheti az ajánlások megfogadását.

A fideszes EP-képviselők a jelentést elfogadhatatlannak tartják, mert szerintük tele van csúsztatásokkal és tárgyi tévedésekkel. A jelentésre a Magyar Külügyminisztérium is részletesen reagált, és igyekezett a felhozott vádakat tételesen cáfolni.

Nem sikerült a szőnyegbombázás

A jelentés tervezetét májusban nyújtotta be Brüsszelben Rui Tavares portugál zöldpárti képviselő, majd az Európai Parlament állampolgári jogokkal, valamint bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottsága 31 igennel, 19 nem és 8 tartózkodás mellett június végén elfogadta. A testület a végszavazás előtt a tervezethez érkezett 551 módosító indítványról is szavazott, de a néppárti képviselők, a többi között a magyar Fidesz-KDNP-s politikusok önálló módosító indítványainak nagy többségét elvetette a bizottság. Tavares szerint ugyanakkor az elmúlt hetekben kidolgozott több mint 40 közös, kompromisszumos módosító indítvány közül több a magyar kormány és a Fidesz észrevételeit is tartalmazza, melyeket a néppárti képviselők is támogattak.

Most a jelentést az Európai Parlament plenáris ülésén vitatják meg, amelyen a Orbán Viktor is részt vesz. A vitának ebben a szakaszában is van lehetőség arra, hogy módosítsák a határozatot, mielőtt a végleges szövegről szavaz az EP. A vitát élőben közvetítjük 3-tól.