Imádnak bojkottálni a magyar fiatalok

hallgató, politikai aktivitás, kutatás, illusztráció
Vágólapra másolva!
Továbbra is a Jobbik a legnépszerűbb párt a felsőoktatási hallgatók között, akik többsége elégedetlen a demokráciával, egyharmaduk tartósan elköltözne az országból. A fideszes egyetemisták a legmagabiztosabbak, az Együtt támogatói a legaktívabbak, és mindannyian szeretik bojkottálni a nekik nem tetsző dolgokat.
Vágólapra másolva!

A fideszes egyetemistáknak jó. Bizakodóan tekintenek a jövőbe, kevés anyagi gondjuk van, ők gondolják leginkább, hogy lesz munkájuk, nem akarnak kivándorolni és a demokráciával is elégedettek. A többi párthoz és jelenleg markáns politikai szervezethez húzó fiatalok már koránt sem látják ennyire pozitívan a jövőjüket - derül ki az Aktív Fiatalok nevű kutatócsoport legfrissebb jelentéséből, amelyet 2013 áprilisában készített 1300 kérdőív és személyes interjú alapján.

Az eredmények a korábbi, 2011-2012 fordulóján születettekhez képest kevés eltérést mutatnak, bár van néhány érdekes adat. Például, hogy mennyire erős az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért pártszövetség: a hallgatók között 14 százalékon állnak, főleg az LMP-től és az MSZP-től szívtak el támogatókat (a Tárki közvélemény-kutatása alapján.

Budapesten Bajnaiék tarolnak

Az egyetemisták között továbbra is a Jobbik a legnépszerűbb párt, bár két százalékot visszaestek a másfél évvel ezelőtti 19-hez képest. A Fidesz-KDNP 16 százalékkal a második, az Együtt a harmadik, az LMP 10 százalékot apadva 8-cal a negyedik. Az MSZP elvesztette támogatói kétharmadát, így már csak az egyetemisták 3 százaléka választaná őket, a DK-t pedig 1.

Képünk illusztráció Fotó: Szabó Balázs - Origo

Az eredmények vidék-főváros viszonylaban jelentősen eltérnek. Budapesten 22 százalékkal az Együtt a favorit, a 19 százalékkal második Fideszt jelentősen lemaradva követi a Jobbik 10 százalékkal. A megyei jogú városokban az országos átlaghoz közeliek az eredmények, a kisebb településekben és községekben viszont a Jobbik és a Fidesz erős, a többi párt pedig jócskán alulreprezentált.

Az egyetemisták és főiskolások 60 százaléka pártválasztó, bár az eredményt torzíthatja, hogy ilyen önkéntes mintavételre eleve az aktív, politikailag határozottabb elképzelésekkel rendelkezők szoktak jelentkezni. Szinten 60 százalékuk érdeklődik valamilyen szinten politika és közélet iránt.

Rossz a demokrácia

A kutatás szerint a fiatalok 74 százaléka elégedetlen a magyarországi demokráciával. Negyedük viszont elégedett, ami azt jelenti, hogy nemcsak a kormánypárt, de az ellenzéki pártokkal szimpatizálók között is akadnak olyanok, akik úgy gondolják, hogy jól működik a demokrácia. Az Együtt támogatóinak 10, a jobbikosok 20, a fideszesek 70 százalék elégedett a demokráciával.

Az egyetemisták mindössze 26 százaléka nem vett részt még semmilyen megmozduláson (legyen szó aláírásgyűjtésről vagy például tüntetésről). A szívesen tiltakozó egyetemisták között a bojkott volt a legnépszerűbb fellépés, a válaszadók 36 százaléka már vett részt ilyenben.

Bojkottálás alatt azt értik, hogy szándékosan nem vásároltak valamilyen árucikket, vagy elkerültek üzletláncokat. A kutatás nem foglalkozott annak okaival, hogy miért éppen a bojkottálás nyert a tüntetés, a tiltakozó petíció és az aláírásgyűjtés előtt (ezeket 30-31 százalék választotta). Húsz százalékuk már lépett kapcsolatba politikussal.

De nem kell diktatúra

A hallgatók között a legaktívabbak az Együtt szimpatizánsai, kevéssel lemaradva követik őket a jobbikosok és a fideszesek. A legkevésbé az MSZP hívei aktívak, ötös skálán 1,9 pontot kaptak az Együtt pedig 2,5-et.

Képünk illusztráció Fotó: Mudra László - Origo

A demokráciával szembeni magas elégedetlenség nem azt jelenti, hogy más politikai rendszert szeretnének, 42 százalékuk úgy gondolja, hogy a demokrácia a legjobb. 29 százalékuk szerint bizonyos körülmények között jobb lehet a diktatúra. Utóbbi csoporton belül magabiztosan vezet a Jobbik (46), a Fidesz erősen második 32 százalékkal, a többi párt 20 és 10 százalék között mozog.

A legpozitívabb jövőképpel a fideszes hallgatók rendelkeznek, a közéjük tartozók több mint fele biztos a jövőjében. Ők akarnak a legkevésbé külföldre menni, ellenpontjukat az LMP-sek és az E14-PM-esek alkotják, aki sokkal inkább elvágyódnak. A közeljövőben a magyar egyetemisták egyharmada elképzelhetőnek vagy biztosnak tartja, hogy külföldön telepedjen le.