Jogtalanul hallgattak ki egy autista lányt

2013.07.04. 16:54

Az ombudsman szerint megsértették az autista lány jogait, amikor kihallgatták egy hozzátartozójának ügyében.

Az ombudsman szerint az intézkedő rendőrök megsértették a jogbiztonság követelményét és az emberi méltósághoz való jogot azzal, hogy kihallgattak egy autista tanút, tekintet nélkül az állapotára és hozzátartozójának tiltakozására. Szabó Máté az országos rendőrfőkapitány intézkedését kérte - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön.

A közlemény szerint egy nagykorú autista lány anyja fordult az alapjogi biztoshoz, miután egy büntetőeljárásban az eljáró rendőrök az adott bűncselekménnyel összefüggő kérdéseket tettek fel a lányának egy hozzátartozójával kapcsolatban.

Az anya felhívta a rendőrök figyelmét arra, hogy az autizmus olyan veleszületett fejlődési zavar, amely nehézséget okoz a kapcsolatteremtésben, a kommunikációban. A rendőrök ennek ellenére kihallgatták a lányt, és nem figyelmeztették arra sem, hogy hozzátartozóként nem köteles vallomást tenni. A nő méltánytalannak érezte a gondnokság alatt nem álló, de autista lányával szembeni intézkedést.

A közleményben felidézték: a rendőrségről szóló törvény szerint a rendőrök a feladatuk ellátásakor bárkihez kérdést intézhetnek, a válaszadási kötelezettség azonban nem korlátlan, egyes, mentességre okot adó körülmények esetén a felvilágosítás megtagadható. Így nem hallgatható ki tanúként az, akitől a testi vagy szellemi állapota miatt nyilvánvalóan nem várható helyes vallomás.

Az alapvető jogok biztosa megállapította: a rendőrök eljárása nem volt összeegyeztethető a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelményével és az emberi méltósághoz való joggal.

Szabó Máté a hasonló esetek elkerülése érdekében arra kérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy hívja fel az állomány figyelmét a büntetőeljárásról szóló törvényben foglaltak alkalmazásának garanciális jelentőségére.