Pintér Sándor nélkül csak úgy dől a pénz

CBSZ, Civil Biztonsági Szolgálat, telephely, Angol utca
Vágólapra másolva!
A kormányváltás óta 50 százalékkal nőtt a bevétele a Civil Biztonsági Szolgálatnak, Pintér Sándor korábbi cégének. A néhány évvel ezelőtt még panelban lakó bizalmi embere által megvásárolt CBSZ 856 millió forintot kap a Pécsi Tudományegyetemtől, de a médiahatóságnál is befutottak, és érik az újabb nagy üzlet, a vízművek védelme.
Vágólapra másolva!

Nem vesztett a lendületéből Pintér Sándor belügyminiszter korábbi cége, a Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ). Tavaly már 9,5 milliárd forint volt az árbevétele, ami 20 százalékos növekedés az előző évhez képest. Ez azt jelenti, hogy 2010 óta több mint 50 százalékkal nőtt a cég bevétele, amelynek jelentős része állami megrendelésekből származik.

A CBSZ leánycégeinek még jobban megy, a cégcsoport konszolidált árbevétele közel 3 milliárddal nőtt egy év alatt, összesen 14,4 milliárd forintra. A CBSZ leánycégei közül különösen a riasztókkal foglalkozó Mon-Da tarolt 2012-ben, bevételei egy év alatt megduplázódtak, és elérték a 2,2 milliárd forintot. A CBSZ már nem is csak Magyarországon terjeszkedik, 2012-ben megalapították a pozsonyi székhelyű, őrzés-védelemmel és biztonságtechnikával foglalkozó Safety Team Sro.-t.

Rejtélyes hírszerző a sikerember

Pintér 2003-ban lett a CBSZ tulajdonosa, már az ő vezetése alatt is dinamikusan fejlődött a cég, hét év alatt a hatszorosára nőtt a bevétele, de 2010-es miniszteri kinevezése előtt eladta a cégcsoportot a Prostasia Zrt.-nek. Ahogy korábbi cégportrénkból kiderül, a Prostasiát 2010 januárjában, ötmillió forintos jegyzett tőkével alapította meg Kántor Tibor, aki korábban dolgozott hírszerzőként és Simicska Lajos helyetteseként is az APEH-nél. Alapításakor a Prostasia egy békásmegyeri panellakás címére volt bejegyezve, ahol korábban Kántor is élt.

Bár nem hozták nyilvánosságra, hogy mennyiért cserélt tulajdonost a CBSZ, Pintér 2010-es vagyonnyilatkozata szerint 2013-ig a cégei eladásából 1,8 milliárd folyik be hozzá, amelynek nagy részét feltehetően a CBSZ-ért kapja. Korábban több, Kántort ismerő forrásunk is azt mondta, hogy soha nem volt tízmillió forintja, csak pár éve költözött el a panellakásból. A 2000-es évek elején került közvetlenebb kapcsolatba Pintérrel, a bizalmi emberének számít, és bár papíron nem dolgozott a CBSZ-nél, tanácsadóként és ügyintézőként segítette őt.

Megint beindultak

Kántor színrelépése után a cég jóval több közbeszerzést nyert meg, mint korábban, az első másfél évben kapott megrendelést a Magyar Villamos Művektől, a Magyar Fejlesztési Banktól, a Szerencsejáték Zrt.-től, a Terror Háza Múzeumtól, a Miniszterelnökségtől és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől. A CBSZ-re jellemző, hogy mindig alvállalkozókkal vagy más cégekkel összeállva indul a közbeszerzéseken, és mivel az Opten cégadatbázis szerint a cég 135 embert alkalmaz, feltételezhető, hogy a védelem ellátásához szükséges létszámot a partnercégek biztosítják. A módszer azóta sem változott, a CBSZ legújabb sikereit is más cégek partnereként aratta.

A CBSZ telephelye a budapesti Angol utcában. Forrás: Origo

Tavaly többek között szerződést kötöttek a Budapest Turisztikai Desztináció Menedzsment Nonprofit Kft.-vel, valamint az Országos Bírói Hivatallal, de egyik sem volt jelentős, előbbi értéke 23,7 millió forint, utóbbié 2,4 millió.

A 2013-ban kihirdetett szerződések azonban már jóval nagyobb összegekről szólnak. A Pécsi Tudományegyetem nettó 856 millió forintért szerződött le három évre a CBSZ-szel a személy- és vagyonőri, valamint ügyfél-irányítói feladatokra. A Közbeszerzési Értesítő szerint eredetileg 700 millió forintra becsült közbeszerzésre csak a CBSZ adott be árajánlatot. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatósággal 108 millió forint értékben szerződött a CBSZ. Ezekhez hasonló volumenű üzletet jelentenek a különböző vízművekkel kötött szerződések.

Már 2011-ben megmondták

Egyik, Pintért és a CBSZ működését jól ismerő forrásunk már 2011-ben azt mondta, hogy a CBSZ következő nagy fogásai a vízművek lesznek, és jóslata beigazolódott. A CBSZ az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt.-hez (ÉRV) tartozó vízművekkel kötött szerződéseket. Ezeknek a megállapodásoknak a pontos értékét azonban nem lehet tudni, ugyanis keretszerződésekről van szó, a szerződésekben csak az óradíjakat rendezték. Az öt vízművel kötött szerződések összértékét eredetileg 692 millió forintra becsülték a Közbeszerzési Értesítő szerint.

A CBSZ honlapján szereplő referenciái között megtalálható a Magyar Posta, a MÁV, a Főtáv, a Magyar Honvédség, a Magyar Rádió, az MVM, a Honvédelmi Minisztérium vagy a Magyar Államkincstár, de a piacon is erős, ügyfelei között szerepel az OTP Bank, a Mol, a Campona, a Lurdy Ház, a Westend vagy a Tv2 is.