Kiadják a Magyarországon elfogott ukrán politikust

Vágólapra másolva!
Kiadatási letartóztatásba került Olekszandr Sepeljev, Ukrajnának augusztus 14-ig van ideje kikérni. Sepeljevet gyilkossági kísérlettel gyanúsítják Ukrajnában, egy budapesti szórakozóhelyen kapták el.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Törvényszék elrendelte a múlt csütörtökön Budapesten elfogott Olekszandr Sepeljev volt ukrán parlamenti képviselő és társa ideiglenes kiadatási letartóztatását. A Fővárosi Törvényszék hétfőn az MTI megkeresésére azt közölte, hogy O. S. és G. S. ideiglenes kiadatási letartóztatása legfeljebb augusztus 14-ig tarthat. Ha ezen időpontig az ukrán igazságügyi hatóságoktól a kiadatási kérelem és annak mellékletei nem érkeznek meg, szabadlábra kell helyezni őket - tették hozzá.

Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál pénteken közölt információja szerint a magyar rendőrség az Interpol német munkatársaival együttműködve fogta el az ukrán politikust, aki hamis névre kiállított magyar útlevéllel tartózkodott az országban. Olekszandr Sepeljev ellen nemzetközi körözés volt érvényben január óta, egyebek mellett gyilkossági kísérlettel gyanúsítják.

Az ukrán hírportál értesüléseit az Interpol ukrajnai irodája is megerősítette. Közlésük szerint a magyar fél telefonon tájékoztatta őket a politikus őrizetbe vételéről. Sepeljevet azzal gyanúsítják a hatóságok, hogy köze volt a Szerhij Gyadecsko, a Rodovid Bank volt részvényese ellen tavaly tavasszal egy Kijev melletti településen elkövetett merénylethez. Ismeretlenek rálőttek az üzletember autójára, a támadásban a sofőrje és ő maga is megsérült.

A volt képviselőt kétrendbeli sikkasztással is gyanúsítják. A gyanú szerint az említett bankból még 2009-ben sikkasztott el több mint 220 millió hrivnyát (csaknem 6,6 milliárd forintot), továbbá egy másik üzletemberrel közösen 315,3 millió hrivnya (9,46 milliárd forint) állami támogatást. A politikus tagadja az ellene felhozott vádakat.

Sepeljev két ciklusban volt parlamenti képviselő Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő frakciójának tagjaként. 2010-ben azonban kizárták frakciójából, ezért csatlakozott a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártjához. A tavalyi parlamenti választásokon egyéni jelöltként indult a nyugat-ukrajnai Vinnyicja megye egyik körzetében, de nem jutott be a parlamentbe.