Tömeges méhpusztulás a Balaton közelében

Vágólapra másolva!
Méhpusztulást tapasztaltak Balatonlelle közelében egy napraforgótáblán. Tiltott növényvédőszerre gyanakodnak.
Vágólapra másolva!

Pusztulnak a méhek Balatonlelle-Somogytúr térségében egy napraforgó táblán - erősítette meg az MTI-nek a Greenpeace korábbi bejelentését Molnár Jenő, a térség méhegészségügyi felelőse, és egyik károsultja. A Greenpeace szerint a rovarokat feltehetően növényvédőszer mérgezte meg. A szervezet és a méhészek értesítették az illetékes hatóságokat.

Molnár szerint a hétvégén kezdték észlelni a méhek pusztulását. Az egyik napraforgótáblában egy négyzetméteren 15-20 elpusztult vagy vonagló méhet találtak. A térségben hat méhész 1200 méhcsaládját érintő kár nem számszerűsíthető, mert a méhcsaládok nem pusztultak ki, viszont a méztermelés bizonyosan visszaesik. 4-5 éve minden évben megtörténik, hogy napraforgó-virágzás idején eltűnnek a kijáró méhek. A méhészek nem érnek el semmit panaszaikkal, csak ha már pusztulnak egyéb, védett állatok is - mondta.

A mérgezésnek több oka is lehet, vizsgálatnak kell kiderítenie, hogy az érintett gazda tehető-e felelőssé a történtekért, például tiltott szer használata, vagy az általa vásárolt csávázott vetőmag okozta a pusztulást - mondta az állategészségügyi hatóság területi méhegészségügyi felelőse.

A Greenpeace felkérte a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal velencei laborját, vizsgálja meg az érintett napraforgótáblát és a méhtetemeket. Az élővilág egyéb fenyegetettségétől tartva a szervezet megkereste a területileg illetékes Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságot is, akik ellenőrizni fogják a közeli gyurgyalag telepeket - ez a madár előszeretettel fogyaszt méheket - , mert lehet, hogy a mérgezés ezeket a fokozottan védett madarakat is érintette.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szerint tavaly óta 20-30 százalékkal csökkent az országos méhállomány, a megmaradt termelőképessége pedig 50 százalékkal visszaesett. A méhpusztulásnak több oka is van, amelyek közül a mérgező vegyszerek használata ellen lehet a leggyorsabban és leghatékonyabban fellépni - közölte a Greenpeace. A szervezet reméli, hogy a három, eddig az EU-ban betiltott növényvédőszer mellett a fipronil tilalmát is támogatja majd a tagállamok minősített többsége, köztük Magyarország is, a jövő hét elején esedékes EU Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság (DG SANCO) ülésén.