Budapest legnagyobb parkja lesz a Normafából

Normafa, látogatók sétálnak Normafán 2012 októberében
Vágólapra másolva!
Parkká minősítik és felfejlesztik a Normafát és környékét a kormány tervei szerint. Javítják a síelési lehetőségeket, és a tömegközlekedést, de bővítik majd a parkolást is, uniós pénzből. Ideális esetben 2015-ben már lesz eredménye a munkának.
Vágólapra másolva!

Felújítják a sípályákat, új felvonókat építenek, fejlesztik a sportolási lehetőségeket, meghosszabbítják a fogaskerekű vasút pályáját a Normafánál a kormány fejlesztési terve szerint. Erről Pokorni Zoltán polgármester és Vincze P. Márton miniszterelnöki megbízott beszélt egy helyszíni sajtótájékoztatón. A fogaskerekű a Széll Kálmán tértől a Normafáig járna, és megújulna a Libegő is. Bővítenék a parkolási lehetőségeket is - írja a Hegyvidék.hu.

A Normafa lejtő az 1900-as évek környékén Forrás: Fortepan

Pokorni szerint a Margitsziget után ez a második legnépszerűbb zöldterület a városban, de mivel jogilag erdőnek számít, eddig nem épülhetett ki a látogatókat kiszolgáló megfelelő infrastruktúra. Mostantól azonban a kormánnyal kötött megállapodás értelmében meglesz az ehhez szükséges jogi és pénzügyi támogatás. A főváros legnagyobb parkját hozzák létre, a Normafa, az Erzsébet-kilátó, a Libegő alsó végállomása és a zugligeti Fácános által határolt, több mint 300 hektáros területen.

A következő hónapokban környezetvédelmi hatástanulmányt, illetve részletes megvalósíthatósági tanulmányt készítenek, valamint arculati pályázatot is kiírnak. Sportcélú fejlesztésekre 5 milliárd forint, a közlekedési beruházásokra 15-20 milliárd forint kell majd a becslések szerint. A pénz az Európai Unió következő hétéves költségvetéséből és állami forrásokból lesz. 2015 végére a projekt több fontos eleme is megvalósulhat - olvasható a Hegyvidék.hu-n.

Látogatók sétálnak Normafán 2012 októberében Fotó: Mudra László - Origo