Vágólapra másolva!
Jelentősen csökkent a külföldi munkavállaláshoz hatósági bizonyítványt kérő orvosok száma az előző év első félévéhez képest - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága hétfőn. Az egészségügyi szakdolgozók, vagyis főleg az ápolók közül viszont egyre többen hagyják itt az országot.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal adatai alapján 2012 első félévében 542, 2013-ban június 30-ig 454 orvos kérvényezett hatósági bizonyítványt. Közülük idén 247, míg tavaly 342 orvos volt, akik első alkalommal fordult ez ügyben a hivatalhoz.

Az egészségügyi szakdolgozók esetében viszont ellentétes a tendencia, ugyanis 2012 első felében 300, idén június végéig viszont már 360 egészségügyi szakdolgozó kért külföldi munkavállaláshoz igazolást.

Az egészségügyi államtitkárság arra is kitért, hogy a migráció a 35 év alatti orvosok és a rezidensek körében csökkent jelentősen. "Ez minden valószínűség szerint a Markusovszky Lajos ösztöndíjprogramnak, a hiányszakmák után járó többletpénznek és a fokozatos bérkiegészítésnek köszönhető" - közölték.