A veszélyes szórakozóhelyek nem árulhatnak majd alkoholt

Vágólapra másolva!
A rendőrség a korábbi szabálysértéseket és a bűncselekményeket is vizsgálni fogja, mielőtt engedélyt ad egy jó helyen lévő szórakozóhelynek az alkoholárusításra. 
Vágólapra másolva!

Július 1-jétől a világörökségi helyszíneken fekvő szórakozóhelyeknek már nem a jegyzőtől, hanem az illetékes rendőrkapitányságtól kell engedélyt kérniük arra, hogy éjszaka, pontosabban 24 és reggel 6 óra között is árusíthassanak alkoholt. Az engedélyezés részletes szabályairól szóló rendelet tervezetét hétfőn hozta nyilvánosságra a Belügyminisztérium.

Eszerint a rendőrség azt is vizsgálni fogja, hogy az adott szórakozóhely működése milyen hatással van a közbiztonságra, illetve milyen kockázatot jelent a személy- és vagyonbiztonság szempontjából. Ezenkívül az engedélyezés előtt kiadott szakvéleményben arra is kitérnek majd, hogy korábban milyen szabálysértéseket vagy bűncselekményeket követtek el a szórakozóhelyen vagy környékén.

A parlament tavaly, kormánypárti kezdeményezésre fogadta el azt a törvénymódosítást, amely a jegyzőktől a rendőrséghez helyezte a világörökségi helyszíneken működő szórakozóhelyeken való alkoholárusítás engedélyezését. Budapesten a Duna-partok, a Budai Vár és az Andrássy út, illetve környezete része a világörökségnek, tehát az itt működő vendéglátóhelyeket érinti a változtatás.