Évente kötelező lesz kihívni a szippantóst

Vágólapra másolva!
Aki be tudja bizonyítani, hogy nem használt annyi vizet, mint amekkora az emésztőgödre, annak nem muszáj.
Vágólapra másolva!

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet legalább évente egyszer ki kell szippantatni, kivéve, ha az ingatlan tulajdonosa igazolja, hogy kevesebb vizet használt, mint a szennyvízgyűjtő kapacitása - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet-tervezet, amely a kabinet honlapján jelent meg kedden.

A hulladékokról szóló uniós irányelv nem hulladéknak, hanem a települési szennyvíz egyik fajtájának minősíti a kommunális eredetű települési folyékony hulladékot. Ez az egyik indoka van a szippantás újraszabályozásának. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítása továbbra is közszolgáltatás marad, amelyet a helyi önkormányzatnak kell biztosítania.

Több önkormányzat közösen is kiírhatja a szennyvíz szippantásra a közbeszerzést. Ajánlatot az a vállalkozás - gazdasági társaság, egyéni vállalkozó vagy egyéni cég - tehet, amely rendelkezik a szükséges gépekkel és más eszközökkel, telephellyel, valamint megfelelő számú és képzettségű szakemberrel.

A közszolgáltatási szerződést az önkormányzat képviselő-testülete köti meg a nyertessel. Ebben szerepelnie kell a közszolgáltatás díjának is, amelynek kiszámításához segítséget ad a rendelettervezet, amikor felsorolja a költségeket. Ez a gépek üzemeltetésével indul, az amortizációval folytatódik, de szerepel benne a díjbeszedés költsége is.

Az önkormányzat jogosult a számítottnál alacsonyabb díjat megállapítani, de akkor a különbözetet köteles megtéríteni a közszolgáltatónak. Ugyanez a helyzet akkor is, ha az önkormányzat díjkedvezményt vagy -mentességet alkalmaz.