Hatástalanították a bombát a Pala utcában

Vágólapra másolva!
Megszüntették a terület lezárását szerda délután, nem sokkal három óra előtt Budapesten, a Vízivárosban, miután a tűzszerészek hatástalanították a Pala utcában előkerült bombát - tájékoztatta az MH Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Várkonyi Melinda közölte: ez azt jelenti, hogy mindenki visszatérhet az otthonába a Clark Ádám tér, a Corvin tér, a Duna és a várfal által határolt, korábban kiürített területen. Megindulhatott a forgalom, a BKV-járatok is korlátozás nélkül közlekedhetnek.

Elmondta, a hatástalanításkor kiderült, hogy egy 50 kilogrammos, második világháborús szovjet rombolóbombát találtak kedden a társasház udvarán a kertépítő munkások. A tűzszerészek a helyszínen kiszerelték a robbanótest gyújtószerkezetét, a detonátor helyszíni megsemmisítésére nem volt szükség. A már veszélytelen bombát rendőri kísérettel szállítják el a Magyar Honvédség központi gyűjtőjébe - tette hozzá a kommunikációs tiszt.

A rendőrség szerda reggel a lezárt körzetben házról házra járva kérte meg a lakókat, hogy ideiglenesen hagyják el otthonukat. Az érintett területen élőket igény szerint az Attila úti Petőfi Sándor Gimnáziumban helyezték el. A lehetőséggel kevesen éltek, többnyire idős emberek; nekik ásványvizet és ebédet biztosított az önkormányzat. Az Országos Mentőszolgálat és az önkormányzat gondoskodott a fekvőbetegek, a mozgáskorlátozottak szállításáról.

A kiürítés mintegy 80 házat, potenciálisan 1500-1600 embert érintett, ám a munkanap miatt ennél lényegesen kevesebben voltak otthon. A kiürítés zökkenőmentesen zajlott le. Akik otthon voltak, nyugodtan fogadták a rendőri intézkedést. Többségük úgy nyilatkozott, hogy nem megy el az önkormányzat által kialakított befogadóhelyre. Csupán azt kifogásolták, hogy az eltervezett napjukat átrendezte a kialakult helyzet, ugyanakkor mindenki azt mondta, bízik a tűzszerészek szakértelmében.

Az előzményekről itt olvashat fényképes beszámolót.