Vágólapra másolva!
Sörözéssel, ügyintézéssel vagy régi sztorik mesélésével ütik el az idejüket azok a székesfehérváriak, akiknek egy százkilós bomba miatt kellett elhagyni az otthonukat. A legtöbben nem félnek, van, aki most is barackot főz be otthon, de a menedék tele van hűsölő öregekkel.
Vágólapra másolva!

"Soha ilyen még fel nem robbant" - mondta egy idős nő Székesfehérvár Víziváros lakótelepén, pár száz méterre attól a helytől, ahol egy 100 kilogrammos világháborús bombát találtak szerda este. A környéket lezárta a rendőrség, és a bomba négyszáz méteres körzetében mindenkinek el kellett hagynia az otthonát. A kitelepítés több mint tízezer embert érintett.

Rendőr csenget egy kiürítendő társasház kapujában a székesfehérvári Rákóczi úton. További képekért kattintson! Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A kordonon kívül minden megy a rendes kerékvágásban, tele az utca emberekkel. Az idős nő épp az unokájával sétált, a gyerek pedig láthatóan élvezte a helyzetet, izgatottan mutatta, honnan nem lehet már továbbmenni a lezárás miatt. A kordonon túl azonban teljesen kihalt a város, üresek az utcák, csak egy-egy rendőrt látni az út szélén. A környéken szolgálatot teljesítő rendőrök és városgondnokok szerint az emberek nyugodtan fogadták a kitelepítést, és megértették, hogy erre szükség van. Az egyik rendőr azt mondta, a legtöbben már szerdán este elmentek, ők is akkor költöztek át a rokonokhoz.

"Reggel kijöttem, azóta itt vagyok" - mondta Sándor, aki egy sör és egy cigi társaságában üldögél a lezárt terület melletti kocsmában. "A betörőktől nem félek, van három dobermannom, a bomba meg nem fog felrobbanni" - magyarázta. Az egyetlen baja, hogy már elfogyóban van a pénze, és nem tudja pótolni, mert otthon hagyta a többit.

Túl nagy volt a csend

"A fenébe, itt sem lehet bemenni" - mondta egy férfi a kordon felé biciklizve. "Reggel elmentem orvoshoz, azóta nem tudok visszajutni" - magyarázta. Pedig a felesége bent van a házukban a lezárt területen, éppen barackot főz. A férfi szerint azért maradhattak, mert nincsenek közel a bombához. "Persze, hogy félek tőle" - mondta a robbanószerkezetről, majd elmesélte, hogy látott ő már robbanást, régen, amikor a lőszergyárban felrobbant egy hasonló bomba. "Több száz méterre is kivitte az ablakokat" - mondta, majd felszállt a biciklire azzal, hogy nem tudja hogyan, de ő hazamegy.

Ápolók látják el az I. sz. Idősek Otthonából kitelepített lakókat a székesfehérvári József Attila Kollégiumban. További képekért kattintson! Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A város a közeli iskolákban menedékeket hozott létre a kitelepítettek számára. A Vízivárosi Általános Iskolában 87-en húzták meg magukat, főleg idős emberek, illetve terhes asszonyok. "Most műtöttek gerincsérvvel, annyira nem jó itt nekem" - mondta egy idős nő. Ő azt tervezte, hogy elintézi az ügyeit a városban, amíg a kitelepítés tart, de idő előtt végzett, a házába még nem mehet vissza, így beült a menedékre, ott legalább árnyék van.

Cser-Palkovics András polgármester és Csurgó Attila, az MH Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének vezetője az óvoda kertjében. További képekért kattintson! Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"Maradtunk volna otthon" - sopánkodott két másik idős nő. Ők sem érezték jól magukat, egészségügyi okok miatt, de azt megjegyezték, hogy mindenki nagyon kedves velük. "Nekünk vannak a világon a legjobb tűzszerészeink, nem félünk a bombától" - mondták. Pedig meglepte őket reggel, hogy el kellett menniük, korábban ugyanis nem hallották a hírekben, hogy mi történt. Az tűnt fel nekik csütörtök reggel, hogy az amúgy nagyon forgalmas József Attila utca milyen csendes lett. Végül az egyikük kiment a lakásból, és megkérdezte, mi a helyzet. "Tegnap egy másik bombáról hallottunk, akkor azt mondtam, figyeld meg, mi leszünk a következők" - nevetett az egyikük.

Mi lenne? Kiszednék!

"Borzasztó, hogy a gyerekek ott játszottak felette éveken át" - mondta egy helyi nő arról, hogy a bombát egy óvoda alatt találták meg. Kiderült, hogy többek gyereke vagy unokája is járt az óvodába, van, aki csak tíz évvel, mások évtizedekkel ezelőtt. Az egyik idős ember szerint teleszórták a vidéket bombákkal a világháború alatt, így bárhol találhatnak egyet, nincs is értelme félni tőle. Egy idős nőnek a 16 éves unokája járt az óvodába, meg is kérdezte tőle, mi lett volna, ha akkor találják meg. "Mégis mi lett volna? Ugyanígy kiszedték volna" - mondta a nő.

A Mancz János Óvoda, ahol világháborús tüzérségi lövedéket találtak. További képekért kattintson! Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A legtöbb helyi elfoglalta magát a menedékhelyen, volt aki rég nem látott ismerőssel beszélgetett, mások keresztrejtvényt fejtettek, többen pedig régi háborús élményeket elevenítettek fel, bombázásokról, katonák által ellopott szánkókról meséltek egymásnak. Közben pedig azt találgatták, mikor mehetnek már vissza az otthonukba.