A román miniszterelnök ellenzi a verespataki bányanyitást

Vágólapra másolva!
A 13 éve húzódó verespataki aranybánya megnyitását Victor Ponta román miniszterelnök ellenzi, ezért ellene fog szavazni. Viszont a holtpontról most már el kell mozdítani az ügyet, ezért a parlamentnek döntenie kell - mondta. A kanadai Rosia Montana Gold Corporation világörökségi területen akar cianidos bányászatot folytatni az Erdélyi-érchegységben, környezetvédők eddig megakadályozták a teljes hegyek elbontásával járó bánya megnyitását. Az aranybányát Magyarország is ellenzi.
Vágólapra másolva!

Victor Ponta román miniszterelnök a verespataki aranybánya-beruházás ellen fog szavazni - ezt maga a kormányfő jelentette ki egy televíziós adásban. Az Agerpres hírügynökség által pénteken idézett Ponta kifejtette, hogy a verespataki aranybánya-beruházás túlságosan fontos ügy, hogy a döntést önmagában egy miniszter, egy vezérigazgató vagy éppen a miniszterelnök magára vállalhassa. Az egyedüli intézmény, amely legitim döntést hozhat, az a parlament - hangoztatta.

Hozzátette, hogy a törvényhozói testületben ő a beruházás ellen fog szavazni, és pártja, a Szociáldemokrata Párt törvényhozóitól nem fog pártfegyelmet kérni ebben a kérdésben. "Én nem fogom megszavazni a beruházást, mert megvannak a saját meggyőződéseim, és ezek nem változtak, de miniszterelnökként kötelességemnek tartom, hogy a beruházás engedélyezését kimozdítsuk a holtpontról" - mondta Ponta, aki parlamenti képviselő is.

Verespatakon cianidos módszerrel bányászna a Rosia Montana Gold Corporation Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Hozzátette, a kormánynak sikerült újratárgyalnia a környezetvédelmi garanciákat, a román állam részesedését, valamint a kitermelés után az államot megillető járadékot. "Nem állítom, hogy ez jó vagy rossz, csak azt, hogy a kormány tizenhárom éve egy helyben tartja a beruházást anélkül, hogy fehéret vagy feketét mondjon, ezért a beruházó beperelheti a román államot, és nagy valószínűséggel kártérítést nyer, ezért küldi a kormány a parlament elé a beruházási tervet" - magyarázta Ponta. Rámutatott: a kabinet a tervezetben nem fog javaslatot tenni sem a beruházás megnyitására, sem a megakadályozására, a döntést a parlamentre bízzák.

Romániában jelenleg a szociáldemokraták, a liberálisok és a konzervatívok alkotta Szociálliberális Szövetség kormányoz, amely kétharmados többséggel rendelkezik a parlamentben.

Ponta a múlt héten ismertette a stratégiai beruházásokról szóló országos tervet, amelyben a Verespatakon és környékén tervezett aranybánya is szerepel. A kormányfő nyilatkozata szerint a parlament akár már ősszel dönthet a kérdésben.

A verespataki aranybányával kapcsolatos korábbi cikkeinket itt és itt találja.