Egy csalárd magyartól megvonták az állampolgárságot

Vágólapra másolva!
Áder János köztársasági elnök néhány nappal ezelőtt visszavonta egy Ukrajnában született 23 éves férfi magyar állampolgárságát. A hivatalok titkolják az ügy részleteit, a bevándorlási hivatal csak annyit közölt, hogy csak akkor vonható vissza a magyar állampolgárság, ha az érintett a honosítás során "csalárd módon" járt el.
Vágólapra másolva!

"Lackó Jenő magyar állampolgárságát visszavonom. Áder János, köztársasági elnök" - egy tömör, egymondatos határozat jelent meg múlt pénteken a Magyar Közlönyben egy férfi magyar állampolgárságának megszüntetéséről.

A Magyar Közlönyből csak annyi derül ki a férfiról, hogy 1990. augusztus 18-án Ungváron, a mai Ukrajna területén született, az anyja neve Terpak Valentina Ivanivna, és a férfi egyéb neveken (Lackó Jevgenij Vilmosovics, illetve Latsko Ievgen) is ismerhető.

Megkérdeztük a Köztársasági Elnöki Hivatalt, hogy miért vonta vissza az államfő a férfi állampolgárságát, mióta magyar állampolgár Lackó Jenő, és mi történt vele a döntés után. A KEH a konkrét ügyről nem árult el részleteket, és csupán a törvény szövegével válaszolt. Eszerint "a magyar állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg".

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a személyes adatok védelme miatt szintén nem árult el részleteket, a hivatal annyit írt, hogy "csak akkor vonható vissza a magyar állampolgárság, ha az érintett a honosítás során csalárd módon járt el".

Iván Júlia, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa azt mondta az Origónak, hogy nem ismeri a konkrét ügyet, de akkor járhat el a honosításánál egy ember csalárd módon, ha "szándékosan megtéveszti a hatóságokat a személyazonosságával, a születési vagy családi adataival kapcsolatban". Iván Júlia szerint elképzelhető, hogy a férfi a határon túliaknak kitalált gyors eljárással, az egyszerűsített honosítással jutott magyar állampolgárságához, és esetleg a magyar felmenőivel kapcsolatban tévesztette meg az állampolgársági hivatalt.

A hivataloktól megkérdeztük azt is, hogy mennyire gyakori az állampolgárság megvonása, és az elmúlt években hány magyartól vonta meg az állampolgárságot az államfő. A bevándorlási hivatal erre azt válaszolta, hogy "az állampolgárság visszavonása nem gyakori, az elmúlt években nem volt rá példa". A magyar állampolgárság visszavonással történő megszüntetéséről - a belügyminiszter előterjesztése alapján - minden esetben a köztársasági elnök dönt.