Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, a futballba annak ellenére érdemes befektetni, hogy a magyar klubok kudarca teljessé vált Európában. Az Origo megnézte, hogy rajongóként vagy üzleti számításból kik szálltak be Orbán Viktor kedvenc sportjába. 
Vágólapra másolva!

Az MLSZ elnöke

A magyar futballélet irányítója, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke 2010 óta az ország leggazdagabb embere, Csányi Sándor. A 135 milliárdos vagyonnal rendelkező üzletember az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a Bonafarm csoport, így a Pick, a Herz és a Mizo termékek tulajdonosa, az ország egyik legbefolyásosabb embere. Rendszeresen néz mérkőzéseket a stadionok VIP-páholyaiból, gyakran Orbán Viktor miniszterelnök társaságában, de 2010-ben a dél-afrikai világbajnokságon is feltűnt, ahogy nem sokkal a vb-győzelmét ünneplő spanyol válogatott mellett tapsol.

Csányi Sándor, Orbán Viktor és Hernádi Zsolt a Videoton FC - DVSC-TEVA labdarúgó-mérkőzés előtt Forrás: MTI/Beliczay László

Miután megválasztották az MLSZ élére, első beszédében azt mondta, élete legnehezebb feladata előtt áll, és egyáltalán nem biztos benne, hogy sikeres lesz. Három évvel később megnéztük, mi sikerült neki. Kiderült, hogy több gyerek kezdett el focizni, több a pálya, a magyar futballba dől az állami pénz, a rendszer szervezettebben működik, az NB I nézőszáma azonban ugyanolyan alacsony, mint a beiktatásakor.

Az MLSZ elnöksége

Csányi Sándoron kívül nyolc tagja van még az MLSZ elnökségének, politikusok és nagyvállalkozók is megtalálhatók köztük. Elnökségi tag például Bánki Erik fideszes képviselő, aki 2012-ig a parlament sportbizottságát vezette, Vizi E. Szilveszter volt MTA-elnök és Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke is, valamint Dankó Béla személyében egy másik fideszes képviselő is. Balogh Gabriella elnökségi tag korábban a Csányi által vezetett OTP-nél töltött be vezető tisztséget. Az elnökség tagja Tarsoly Csaba milliárdos üzletember is, a Győri ETO vezetője, valamint Csányi egyik korábbi üzletfele, Anthony Radev bolgár származású üzletember is. Az MLSZ alelnöke, Berzi Sándor korábban a Videoton ügyvezető igazgatója volt, 2010-ben Csányi érkezésével váltott az MLSZ-re.

Budapest Honvéd

George F. Hemingway, a Budapest Honvéd labdarúgócsapatának tulajdonosa Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Honvéd egyszemélyes elnök-tulajdonosa George F. Hemingway magyar származású amerikai üzletember, ügyvéd. A rendszerváltás után költözött vissza Magyarországra. Édességboltokat nyitott, megszerezte a Pizza Hut és a Kentucky Fried Chicken gyorséttermek hazai jogait. A Honvédot 2006 nyarán vásárolta meg, azóta felújították a pályát, és elindult a Magyar Futball Akadémia nevű utánpótlás-nevelő is. Keményen fellép a Honvéd szurkolói közé beférkőző rasszisták és huligánok ellen. Hemingwayről itt olvashat bővebben.

A klub 2012-es árbevétele 376 millió forint volt, a mérleg szerinti eredménye pedig 50 millió forint.

Debrecen VSC

Szima Gábor, a DVSC Futballszervező Zrt. elnöke Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A klub többségi tulajdonosa, Szima Gábor a rendszerváltástól kezdve építette fel fokozatosan a szerencsejátékra alapozott vállalkozását, már 2003-ban szerepelt a leggazdagabb magyarok listáján, de a játékgépek betiltása a gazdasági sajtó szerint megtépázta a cégbirodalmát. A DVSC-be 2001-ben szállt be, a Népszabadság szerint az akkor már fideszes városvezetés eleinte tartott attól, hogy a szerencsejáték ágazatban hírnevet szerzett vállalkozót az önkormányzati futballcég közelébe engedje, de aztán megköttetett az üzlet. Szima visszahúzódó ember, alig nyilatkozik, az MLSZ-ben sem vállal szerepet. Legújabban Kósa Lajossal tartott közös tájékoztatót, amelyben egy új klubvezetési modellről beszélnek, egyelőre konkrétumok nélkül.

A 2012-es árbevétel 627 millió forint volt, az évet azonban a klub 300 milliós veszteséggel zárta.

Diósgyőr

Rudolf Gergely labdarúgó (b) és Leisztinger Tamás, a DVTK többségi tulajdonosa, Diósgyőr Fotó: MTI/Vajda János

A csapat mögött 2010 augusztusa óta Leisztinger Tamás üzletember, az Arago Rt. és a Hunguest szállodalánc tulajdonosa áll. Nem különösebben mondható tudatosnak a befektetése, ő maga ezt nyilatkozta a Hír TV-nek a döntésről: "Csányi úrral volt egy beszélgetésem, és ő elég gyorsan meggyőzött arról, hogy ez jó dolog. Körülnéztünk, melyek azok a csapatok, amelyek egyáltalán tulajdonost vagy szponzort keresnek." A gazdasági sajtó akkor arról cikkezett, hogy az MSZP-közelinek tartott nagyvállalkozó Orbán Viktor nyomására fektethetett be a futballba. A kormányfő nyilatkozataiban utalt arra, hogy a gazdasági elittől várja, hogy szerepet vállaljon a magyar fociban. Leisztingerről a legutóbbi hír, hogy megszüntették a zsarolás gyanúja miatt ellene indított eljárást.

FTC

Kubatov Gábor, az FTC elnöke, a Fidesz országos pártigazgatója Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Ferencváros focicsapatát 2011-ben vásárolta vissza az FTC Kevin McCabe angol üzletembertől egy euróért. A klub nem is a tulajdonosi köre, hanem az elnöke, a Fidesz-pártigazgató Kubatov Gábor miatt érdekes. A parlamenti képviselőt 2011 legelején választották egyedüli indulóként kilenc igennel és egy tartózkodással a lemondott Kovács Miklós helyére, ezután adta el McCabe is a csapatot, majd végleg távozott a klubtól a korábban visszatért Berki Krisztián vezérigazgató. A csapat stadionja költségvetési pénzből épül az Üllői úton. Amikor a Fidesz-székház területére tüntetők hatoltak be néhány hónapja, akkor egy Fradi-közeli biztonsági ember, a gyilkosságért elítélt Szőke Ferenc jelent meg, hogy támogassa a pártját.

Az FTC bevétele 2012-ben 748 millió forint volt, mégis 510 milliós mínuszban zárt.

Győri ETO

Tarsoly Csaba, Győri ETO Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A Győri ETO FC-nek két Quaestor-cég a tulajdonosa, mindkettő mögött Tarsoly Csaba milliárdos üzletember áll. 2001-ben vásárolta meg a klubot a Rábától, akkor a Népszabadság nevezte Fidesz-közelinek a cégcsoportját, majd azért támadták, mert a szocialista kormány adott az MFB-n keresztül 16,9 milliárdos állami kezességvállalást a fejlesztésekre. Tarsoly új stadiont, élményparkot, hotelt, utánpótlás-akadémiát építtetett, de nem ment minden simán, a beruházásról maga az MFB jelentette be ebben a ciklusban, hogy "felmerültek problémák, így például a kivitelező és a beruházó nagyjából ugyanazon cégcsoport volt". A Quaestor azóta is jól szerepel, magán-kereskedőházat nyithattak például Moszkvában. Tarsoly Csaba tagja az Erdő Péter által alapított Prímási Borrendnek is, és cégeivel áttételesen övé az nb1.hu is.

Az ETO 631 millió forintot keresett 2012-ben, a mérleg szerinti eredménye viszont 522 millió forintos veszteséget mutat.

Kaposvári Rákóczi

A kaposvári focicsapat kevés érdekességet tartogat az oligarchákra és politikai összefonódásokra éhes olvasóknak. Többségi tulajdonosa a társadalmi szervezetként működő Kaposvári Rákóczi Futball Club, további kisebbségi tulajdonosai az ügyvezető Illés János és három másik magánszemély. A társadalmi szervezet hivatalos képviselője, egyben 2008 óta a klub elnöke Horváth Miklós helyi iskolaigazgató, gépészmérnök-tanár, akinek egyébként középfokú labdarúgó-edzői végzettsége is van. Illés Jánosról a Pepsifoci 2010-ben azt írta, hogy az előterjesztéseinek köszönhetően alakult át az NB1-es klubok támogatása úgy, hogy a kisebb, eredménytelenebb csapatoknak is jó legyen, és ő harcolta ki a kaposvári utánpótlás-akadémia állami támogatását is.

A kaposvári klubnak 290 milliós bevétele volt tavaly, és 22 milliós veszteséggel zárta az évet.

Kecskeméti TE

Kecskeméten 2005 óta két helyi nagyvállalkozóé a csapat. Rózsa Pál a Bertrans nevű szállítmányozó céggel szerzett vagyont, Versegi János pedig a Ver-Bau építőipari cég tulajdonosa, egyben a Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke. Cége építette a lakóparkot a kecskeméti Mercedes-gyár dolgozóinak. Amióta az üzletemberpáros menedzseli a csapat anyagi ügyeit, a Kecskemét a másodosztályból az NB1-be küzdötte fel magát, és utánpótlás-akadémiát is nyitott. Versegi szerint a csapat költségvetésének harmadát adják össze üzlettársával.

A kecskeméti csapatnak 327 millió forint volt a bevétele 2012-ben, és 273 milliós veszteséggel zárta az évet.

Lombard Pápa

Bíró Péter, a zálogházak üzemeltetésével és a bennragadt ékszerek forgalmazásával foglalkozó Lombard-cégcsoport tulajdonosa már a kilencvenes évek második felében beszállt a magyar fociba: a Tatabánya tulajdonosaként és névadó szponzoraként a csapatot először a másodosztályba vezette, majd Szombathelyre költöztette, és Haladásként már az NB1-be is feljutottak. 2004-ben Pápa lett az új székhely, a szombathelyi fociszurkolók azóta is haraggal emlékeznek Bíróra, amiért elvitte az indulás jogát, sőt, a pártok is megszólaltak az ügyben. Bíró Pétert szurkoló-tulajdonosként írják le, aki hajlamos az üzletemberi hidegvérét félretenni, és a nyilvánosság elé vinni belső ügyeket, sőt, akár futballbírót inzultálni.

A klub 205 millió forintos bevétel mellett 16 millió forintos veszteséget ért el tavaly.

Magyar Testgyakorlók Köre Budapest Football Club (MTK)

Deutsch Tamás, az MTK elnöke Forrás: MTI/Földi Imre

Az MTK-t 2010 májusa óta Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő vezeti. Deutschot az után választották meg klubelnöknek, hogy elődje, Hunvald György VII. kerületi polgármester előzetes letartóztatásba került. Deutsch a Fidesz egyik alapító tagja, volt ifjúsági és sportminiszter, saját bevallása szerint férfi felmenői mind MTK-drukkerek voltak.

A klub többségi tulajdonosa Deutsch érkezésekor még a Várszegi Gábor nevével fémjelzett Fotex-csoport volt, egy évre rá azonban a negyedik leggazdagabb magyar emberként ismert Várszegi kiszállt a csapat finanszírozásából. Jelenleg az MTK Sportegyesület a klub többségi tulajdonosa, így az teljes mértékben Deutsch irányítása alatt áll. A klub nemrég olvasztotta magába a 350 millió forintos adóssággal rendelkező Budapest Sport Egyesületet.

Az MTK-nak 303 millió forint volt a bevétele tavaly, a Honvéd mellett ez az egyetlen olyan NB 1-es csapat, amely pozitív mérleggel, 87 millió forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet.

Mezőkövesd Zsóry Sportegyesület

Tállai András, Mezőkövesd Zsóry Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Mezőkövesd Zsóry július végén játssza első NB I-es mérkőzését, miután júniusban feljutott a másodosztályból. Azóta kft.-t hoztak létre, és várják a futballszerező tulajdonostársak felbukkanását - mondta a klubot birtokló sportegyesület elnöke, Tállai András a Kövesdisport.hu oldalnak. Tállai korábban Mezőkövesd polgármestere volt, 2010 óta pedig a Belügyminisztérium államtitkára.

A csapat előlépése után azt mondta, ötezres stadionnal készülnek az NB I-re. Ehhez júliusban meglepő helyről kaptak hatalmas támogatást: 400 millió forintos állami támogatást adott a csapatnak a kormány. "Semmi szokatlan nincs abban, ha a kormány egy kiemelkedően sikeres csapatot támogat" - mondta akkor az Origónak Tállai András.

Paksi Futball Club

Balog Judit és Haraszti Zsolt, Paksi FC Forrás: MTI/Földi Imre

Az egyesületi tulajdonban lévő focicsapatot két ügyvezető irányítja, Haraszti Zsolt és Balog Judit. Róluk keveset tudtunk kideríteni, Haraszti korábban egy reklámszervező cégnek volt a tulajdonosa, a fia is futballozik, jelenleg a Videoton játékosa. Balog Judit 2000 óta igazgató, korábban sportolt, és a helyi tévénél volt riporter.

A Paks FC 524 millió forintos bevétel mellett, kilencmillió forintos mínuszban zárt.

Pécsi Mecsek Futball Club (Pécsi MFC)

Matyi Dezső, Pécsi MFC Fotó: MTI/

A pécsi focicsapatot működtető klubnak 2007 óta Matyi Dezső a többségi tulajdonosa. A milliárdos üzletemberé többek között az Alexandra könyváruházlánc, de borászattal is foglalkozik, 110 hektár szőlője van Villányban és Tokajon. A Napi Gazdaság összesítése szerint majdnem 11 milliárd forint a vagyona. Évente több százmillió forintot költ a klubra, közben pedig 12 ezres stadiont tervez építeni. A borászati vállalkozáshoz hasonlóan pedig a csapat is felvette a Matias nevet.

A pécsi csapat 194 millió forintos bevételt ért el tavaly, az évet végül 73 millió forintos veszteséggel zárta.

Puskás Akadémia

Mészáros Lőrinc, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke Forrás: MTI/Földi Imre

A felcsúti fociakadémia pár hónapja lett az NB 1 tagja, de jóformán a megalakulása óta ismert, az alapítója ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök. A már felnőttcsapattal is rendelkező, alapítványi tulajdonban lévő akadémiát azonban nem ő irányítja, hanem Mészáros Lőrinc elnök, Felcsút polgármestere.

Mészáros gázszerelőként indult (róla szóló portrénkat itt olvashatja), de építőipari vállalkozásának 2008-ban már százmilliós bevétele volt, ami félmilliárdra, majd a kormányváltás után milliárdos nagyságrendűre kúszott fel. 2006 óta vezeti a felcsúti akadémiát működtető alapítványt, amely számára jelenleg is épül egy 3500 fős stadion, Felcsút határában, Orbán Viktor háza mellett.

Szombathelyi Haladás

Orbán Viktor és Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere Fotó: MTI/Kászoni László

A Haladás FC többségi tulajdonosa 2004 óta Szombathely önkormányzata, ekkor vitte el az addigi csapatot és az NB1-es indulás jogát Bíró Péter Pápára. A csapatba 2006-ban száll be kisebbségi tulajdonosként a Séllei Árpád helyi vállalkozó nevével fémjelzett Haladás Marketing Kft, 2007-ben pedig Illés Béla és Halmai Gábor közös cége, a Halmill Kft, 44 százalékkal. Halmai és Illés társtulajdonosok a 2011-ben 2,4 milliárdos árbevételt hozó Contact Marketing járműkereskedelmi és szállítmányozó cégben is. A csapat ekkor, a 2007-2008-as idényben jut vissza az elsőosztályba.

"A fociklub üzleti ügyeiről nem nyilatkozunk", mondta Marton Zsolt alpolgármester májusban, miután a futballisták a hírek szerint sztrájkolni akartak amiatt, hogy a klub állítólag "jelentős anyagi elmaradásban van" velük szemben. A korábbi nyilatkozatokból annyit tudni, hogy Séllei 8-10 milliót szánt a csapatra. A klub ügyvezetője Tóth Miklós, akinek Keszthelyen van egy bútor- lámpa- és egyéb háztartási cikkek kereskedelmével foglalkozó cége.

A Haladás 351 milliós bevétel mellett egymillió forintos veszteséggel zárta az évet.

Újpest FC

Roderick Duchatelet, az Újpest FC belga tulajdonosa Forrás: MTI/Illyés Tibor

2011-ben belga többségi tulajdonosa lett az Újpest FC-nek Roderick Duchatelet személyében. Az üzletember 95 százalékos tulajdonrészt vásárolt a futballcsapatot működtető gazdasági társaságban. Korábban öt éven keresztül volt igazgatója és társtulajdonosa a belga Germinal Beerschot csapatának, az apja pedig a belga élvonalban szereplő Standard Liége tulajdonosa, és Belgium hetedik leggazdagabb embere. "Kaptam egy kimutatást, így tisztában vagyok vele, hogy milyen körülmények között veszem át a klub irányítását" - kezdte székfoglalóját, alig egy évre rá viszont már azt mondta, az előző tulajdonos becsapta, és nagyot csalódott a magyar futballközegben. Szerinte nem klubvezetőt, hanem "egy zsák pénzt" lát benne a játékos és az ügynök.

Az Újpest 245 millió forintos bevétele mellett hatalmas, mintegy 1,6 milliárd forintos veszteséget halmozott fel tavaly.

Videoton FC

Garancsi István, a Videoton tulajdonosa Fotó: MTI/Vigh István Ádám

A Vidit működtető cég két magyar üzletember, Garancsi István és Pap Géza cégeinek tulajdonában van. Pap 52 milliárdos vagyonával az ország egyik leggazdagabb embere, cége gázvezetékek építésével foglalkozik, jelenleg a magyar állam megrendelésére készítik a Magyarországot Szlovákiával összekötő gázvezetéket. Egy családi vállalkozása is van, amely a Czímeres pálinkákat készíti.

Garancsi Istvánnak közel sincs akkorra vagyona, mint Pap Gézának, a Napi Gazdaság becslése szerint 10 és fél milliárd forinttal rendelkezik. Viszont jóban van Orbán Viktor miniszterelnökkel, akinek a Videoton a kedvenc csapatai közé tartozik. Garancsi 2011-től egy évig miniszterelnöki megbízott is volt Orbán mellett, a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztéséért volt felelős.

A Videoton érte el messze a legmagasabb árbevételt 2012-ben, kicsivel több, mint kétmilliárd forintot, de így is 887 milliós veszteséggel zárta az évet.

A klubok pénzügyi adatai a Napi Gazdaság összeállítása alapján készültek.