Nem lehet a pécsi székesegyház előtt üldögélni

Vágólapra másolva!
A pécsi megyéspüspököt annyira megviselte, hogy néhányan szerinte a templomhoz méltatlan módon viselkedtek, hogy mindenkinek megtiltotta a pécsi székesegyház előtti üldögélést. Nem lehet felülni esténként a templom bejárata előtti lépcsőre és a fal tövébe sem. A székesegyház előtti tér a pécsi fiatalok kedvelt találkozási helye.
Vágólapra másolva!

Közterület-felügyelők küldik el azokat, akik az esti órákban a pécsi székesegyház tövébe vagy bejáratához ülnek - írja a Pécsi Stop online oldal. A helyszínen intézkedő közterület-felügyelők állítása szerint a feladatra Udvardy György megyéspüspök kérte fel őket, akit állítólag rendkívül megviseltek a vandál atrocitások és a templomhoz méltatlan magatartás.

Az utóbbi időben ugyanis többször lehetett tapasztalni, hogy részeg fiatalok hangoskodtak, randalíroztak a székesegyház tövében, sokan a kisebb dolgukat is itt végezték - magyarázta el a pécsi újság templom előtt ülő újágírójának szombat este a pécsi közterület-felügyelet egyik munkatársa.

A pécsi székesegyház egy tavaly novemberben készült képen. Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

A távozásra felszólító intézkedő elárulta: az épület eleje durván három hete lett tiltott terület, nem lehet felülni esténként a templom bejárata előtti lépcsőre, a fal tövébe, illetve azt sem tolerálják, ha az ember csupán az 1893-ban felavatott szobor utáni lépcsők után ver tábort.

Az említett terület magánterület, az egyházhoz tartozik - mondta el a lap kollégájának egy másik közterület-felügyelője.

A tilalom októberig tart, ez alól kivételt a sétatéri rendezvények sem képeznek. A lap emlékeztet rá, hogy Pécs július 24 és 28 között egyházi ifjúsági találkozónak ad otthont. A HungaRio keretén belül a székesegyház előtti téren és környékén az Ifjúsági Fesztivál programjai várják majd az érdeklődőket, a téren sátorvárost állítanak fel.