Az ombudsman vizsgálja a földtörvényt

Vágólapra másolva!
Szabó Mátét több magán- és civil szervezet is felkereste a földtörvény tartalma és elfogadásának módja miatt. A hozzá beérkezett beadványok alapján nincs jogi akadálya annak, hogy az ombudsman elvégezze a törvény alkotmányossági felülvizsgálatát.
Vágólapra másolva!

Az ombudsman a széleskörű állampolgári és politikai érdeklődés hatására vizsgálja a földtörvényt - jelentette be az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Szabó Mátéhoz folyamatosan érkeznek a beadványok a földtörvénnyel kapcsolatban, ezek feldolgozása még tart.

Több magánszemély és civil szervezet mellett mind az MSZP, mind az LMP, mind a Jobbik parlamenti képviselője kezdeményezte az ombudsman eljárását a földtörvény alkotmányossága tárgyában. A beadványok közel azonos tartalmúak; a földtörvény elfogadásának körülményei, illetve tartalmi okok miatt tartják a jogszabályt alaptörvény-sértőnek.

Az Alaptörvény értelmében az Alkotmánybíróság utólagos normakontroll eljárását nem csupán az alapvető jogok biztosa, hanem – más kezdeményezők mellett – az országgyűlési képviselők egynegyede is kezdeményezheti. Szabó Máté felhívja a figyelmet arra, hogy az ombudsman és a politikai képviselőcsoportok indítványozási jogköre más jellegű. Az ombudsman elsődleges célja az egyéni alapjogok védelme, a pártok indítványozási lehetősége pedig ellenzéki jog, amelynek a célja az, hogy az ellenzéki pártok a kormánytöbbség által elfogadott törvények alkotmányosságát vitathassák.

A hozzá beérkezett beadványok alapján Szabó Máté megállapította, hogy nincs jogi akadálya annak, hogy elvégezze a földtörvény alkotmányossági felülvizsgálatát. Az ombudsman a pártok által benyújtott beadványok tartalmát is vizsgálni fogja, amint a magánszemély és civil szervezet által benyújtott indítványok esetén is megteszi ezt.

A földtörvényről szóló cikkeinket itt olvashatja el.