Jól megszedte magát az üzemanyagcsempész-család

Vágólapra másolva!
Két autóban összesen 111 524 liter benzint és gázolajat hozott vámmentesen az országba egy nyolctagú ajaki család, amely az adóhatóság szerint kiemelkedő anyagi körülmények között élt. A feketebiznisz több tízmillió forint kárt okozott a költségvetésnek.
Vágólapra másolva!

Elfogták egy ajaki család nyolc tagját, aki a gyanú szerint több mint 111 ezer liter benzint és gázolajat csempészett be illegálisan Ukrajnából Magyarországra - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense csütörtökön.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajakon élő család és rokonsága a vámmentesen behozott üzemanyagot a keleti határszakasz térségében feketén értékesítette, ezzel több tízmillió forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A gyanú szerint az illegális kereskedők két autóban összesen 111 524 liter benzint hoztak be vámmentesen Magyarországra, amely mennyiség meghaladja a régió átlagos benzinkútjainak kéthavi forgalmát - ismertette a hadnagy. A lebukott család körülbelül havi 800 ezer forintot költött üzemanyagra Ukrajnában, ami a hivatalos éves jövedelmüket jelentősen meghaladta. Az elkövetéshez használt autók - a manipulált kilométeróra szerint - annyit futottak, hogy a sok vezetés mellett az elkövetőknek munkára már nem is jutott idejük. Ehhez képest a családnak mégis sikerült kiemelkedő életkörülményeket biztosítania magának - tette hozzá a sajtóreferens.

A nyomozók lefoglalták az elkövetéshez használt két autót, és mintegy 50 millió forint értékben további tizenhárom ingatlant - köztük lakóházakat, szántókat, gyümölcsöst.

A jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás elkövetése miatt a gyanúsítottak akár öt évig terjedő szabadságvesztés is kaphatnak.